artikel

Smart Industry

bouwbreed

Smart Industry

Digitalisering verandert de wereld razendsnel. Binnen de industrie wordt door toepassing van nieuwe technologie al gesproken over de vierde industriële revolutie. De bouwsector is nog niet eens begonnen met de eerste.

Door de combinatie van internet, 3D-printing, robotica, micro-sensoren en big data kunnen we gelukkig een inhaalslag maken. Door die nieuwe technologie zijn bouwers namelijk in staat hele nieuwe producten en diensten te leveren. Vreemd dus dat Bouwend Nederland nauwelijks een rol speelt binnen de innovatieagenda Smart Industry. Wat te denken van de ‘Factory of the Future’? In dat type fabriek verzorgt men de productie van klantspecifieke producten met een hoge complexiteit in kleine series vanuit industriële principes. Klinkt als een gebouw nietwaar? Of de ontwikkeling rondom 3D-printing. Nieuwe sensoren, actuatoren en onderdelen worden met 3D-printing gemaakt als volledig geïntegreerde producten. Ontwerpers tekenen niet meer, maar laten computers optimale structuren uitrekenen. Naast het ontwerp van het klantspecifieke product zal de computer ook het ‘fabricagerecept’ bepalen. Klinkt ook als een gebouw nietwaar?

De softwareontwikkelaars van Autodesk zijn ver met de ontwikkelingen van systemen waarmee digitale prototypes in alle facetten zijn te testen. Van prestaties op het gebied van energie en klimaat tot de klantbeleving aan toe. Industriële productie is daardoor niet meer gekoppeld aan grote eenvormige series. Nieuwe technologie levert betaalbaar maatwerk op. Dat is ook nodig gezien de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Die zijn met negentiende-eeuws bouwgeknutsel niet meer op te lossen. Slechts door innovatieve multidisciplinaire benaderingen zullen we deze uitdagingen succesvol kunnen aanpakken. De digitale creatie, gebruik, verspreiding, manipulatie en integratie van informatie is in veel gevallen de belangrijke innovatie-aanjager. Maar ja, welke bouwer begrijpt dat?

Jan Willem van de Groep, Programmaregisseur de Energiesprong, Platform 31

Reageer op dit artikel