artikel

Reële einddatum en planning

bouwbreed

Afgelopen vrijdag vroeg ik een vriendin of zij nog plannen had voor het pinksterweekend.

Nou, eigenlijk niet, haar man moest werken. Dat zou me niet verbazen als hij in bijvoorbeeld de horeca zou werken. Maar hij werkt in de bouw. Wat bleek? Hij werkte door met Pinksteren om de projectplanning te kunnen halen.

Dat hoor ik steeds vaker. Bouwpartners die tegen het einde van het project proberen een etmaal dertig uur te laten duren. Dit gebeurt nog vaker bij projecten met tussentijdse oplevermomenten of als sprake is van deadlines met boeteregelingen.

Het verbaast mij dat planningen in de bouw- en installatiebranche zo vaak niet worden gehaald. Het overschrijden van de einddatum kost veel geld: zowel vertragingsschade als versnellingskosten zijn vaak fors. En dan heb ik het nog niet eens over het onderlinge touwtrekken over wie deze kosten uiteindelijk moet betalen.

Om overschrijding van de projectplanning te voorkomen, zijn diverse procedures ontwikkeld. En bij nevenaanneming kennen we coördinatieafspraken die helpen de planning te halen. Als dat nog niet genoeg is, beschikken we óók nog over een juridische stok achter de deur in de vorm van boeteregelingen. En natuurlijk besteden we veel aandacht aan communicatie: het vroegtijdig signaleren van problemen, tijdig overleg met bouwpartners en samen naar oplossingen zoeken.

Vaak worden planningen ondanks alle goede afspraken en bedoelingen niet gehaald. Wat is dus nog belangrijker dan procedures, afspraken en goede communicatie? Een reële planning! Daar ontbreekt het in de praktijk maar al te vaak aan. De opdrachtnemer is de opdrachtgever namelijk graag van dienst en schat de planning vaak (te?) optimistisch in. Of in de haast van een aanbestedings- of offertetraject wordt er niet kritisch genoeg naar de planning gekeken.

Vaak staat de einddatum van het project al vast, maar is die vanaf de start van een project al niet realistisch. Dan kan de planning ook niet realistisch zijn. Een reële einddatum met een goede planning is een randvoorwaarde om een project op tijd en goed af te ronden. Houd daarbij rekening met voldoende marge om de hobbels die er in elk project zijn, te kunnen nemen.

Mr. Margreet van Deurzen

Reageer op dit artikel