artikel

Parttime loggia zonnige aanwinst

bouwbreed

Parttime loggia zonnige aanwinst

Een inpandig balkon kan een zonnige plek bieden aan mensen zonder tuin. In een eenvoudig afsluitbare uitvoering wordt het ook een multifunctionele ruimte.

Stel, je hebt een huis met een hellend dak, bijvoorbeeld een zadeldak of een geveldak, voorzien van een of meer raampjes. Voor extra daglicht kun je grote dakramen laten plaatsen. Of een of meer dakkapellen, die meteen ook het bruikbare woonoppervlak vergroten. Maar als je geen tuin hebt of een tuin met te veel schaduw, wil je meer. Om zomers en in de lente thuis in de zon te kunnen zitten, zou je op de zolderverdieping een ‘dakloggia’ kunnen laten aanbrengen: een dakuitsparing in de vorm van een omgekeerde dakkapel, een soort inpandig terras op zolder. Een variatie dus op een ‘gewone’ loggia, in principe een overdekt balkon dat is aangebracht in een gevel en dat binnen de contouren van het pand blijft.

Geen verloren ruimte

“Maar in de herfst en winter, wanneer het te koud is om buiten te zitten, zal een loggia doorgaans worden ervaren als verloren ruimte”, schrijft Ad van den Engel in octrooiaanvrage NL1040381. Hij bedacht een constructie waarbij je voor het tijdelijk creëren van een dakloggia een deel van het dakvlak naar boven en naar achteren kunt wegkantelen alsof het een garagedeur is. Als de weersomstandigheden niet goed zijn, kun je het dakvlak met één druk op de knop eenvoudig sluiten en trek je de loggia weer bij je woonruimte. Een soort parttime-loggia dus. Het beweegbare dakdeel kan uitgevoerd worden als de rest van de dakbedekking of als een groot dakraam met isolerende beglazing. In principe gaat het om een star paneel, maar het zou ook kunnen bestaan uit twee of meer onderling scharnierbaar verbonden delen.

Het paneel heeft afdichting langs de randen en is aan twee zijden voorzien van in totaal vier wieltjes die over een rails lopen: twee opstaande rails die in het dakvlak liggen en twee horizontale onder de nok. Voor de aandrijving zorgen twee spindels die zijn verbonden met een elektromotor. Als het resterende opstaande dakdeel vanaf de zoldervloer minstens 90 centimeter bedraagt, is een aanvullende valbescherming niet nodig. Bij een lagere of zelfs afwezige opstaande rand zou bij het wegdraaien van het paneel automatisch een inklapbaar hekwerk mee omhoog kunnen komen.

Bouwbedrijf Van den Engel heeft een eerste exemplaar van het nog naamloze product geïnstalleerd in het zadeldak van een woonhuis dat werd gerenoveerd. Een raam van ongeveer 2,5 bij 3,5 meter. Mark van den Engel – zoon van de uitvinder en zijn opvolger als directeur van het bedrijf – is tevreden over de afloop van het eerste praktijkproject. “De kinderziektes zijn eruit en als iemand er een wil, kan hij die bij ons bestellen. We hebben ons in eerste instantie gericht op de versie voor een schuin dakvlak en die uitvoering is nu ook het verst doorontwikkeld.

Maatproducten

Als iemand een versie wil voor een rechte gevel, kan dat ook. Op het ogenblik zijn het maatproducten en hebben we nog geen prijslijsten. We willen het in de toekomst meer gaan standaardiseren, wat ook een gunstige invloed zal hebben op de prijs.”

Octrooinummer: NL1040381

Houder: Bouwbedrijf Van Den Engel, Maarssen

Uitvinder: A. van den Engel

Reageer op dit artikel