artikel

Maxime en gezond boerenverstand

bouwbreed

Maxime en gezond boerenverstand

De voorman van Bouwend Nederland laat ons weten dat het lage btw-tarief gehandhaafd zou moeten worden.

Deze stimuleringsmaatregel heeft 489 miljoen extra omzet opgeleverd en heeft 20.000 banen behouden.

Ik heb er zelf ook profijt van gehad. Vorig jaar gaf mijn cv-ketel de geest na veertien jaar trouwe dienst. Dus vervangen. Gezien de lage btw op de arbeid scheelde me dat een 100 euro. Bedankt Mark Rutte. Maar stimuleringsmaatregel? Ook met het hoge btw-tarief was deze ketel gewoon vervangen.

489 miljoen extra omzet. Een indrukwekkend getal. Behalve als je de totale bouwomzet voor ogen neemt. Die bedraagt 50 miljard (70 miljard in 2008). De complete ‘laagtariefkermis’ levert dus 1 procent omzet extra op. Wordt de bouw daardoor gered?

Dan de 20.000 banen behouden? Lijkt me stug. Als we makkelijk tellen, en een beetje zzp’er per jaar 48.600 euro omzet maakt, heeft deze maatregel tienduizend zzp’ers aan omzet geholpen. Even overdrijven: als van alle mensen werkzaam in de bouw, eenderde deel dit doet op zzp-basis en tweederde deel in loondienst, bereik je met 486 miljoen extra omzet 30.000 manjaren extra arbeid. Maar 486 miljoen gedeeld door 30.000 manjaren, dan levert een manjaar slechts 16.200 euro op. Dan klopt er iets niet.

Laten we gemakshalve de zzp’ers vergeten, want daar hebben Bouwend Nederland en Maxime Verhagen een hekel aan. Die vallen niet onder de cao, waar Bouwend Nederland haar spel mee kan spelen. Maar ook 486 miljoen gedeeld door 20.000 banen, dat betekent ook zonder materialen 24.300 euro per manjaar. Daar kan geen enkel bedrijf van leven.

Kortom Maxime: je doet het er weer een keer helemaal langs. Dat doe je wel vaker met je politiek gestuurde boodschappen. Het lijkt me verstandig dat je een keer met een nuchtere bouwrealist praat, gebaseerd op gezond boerenverstand. Daar heeft de bouw meer baat bij.

Leo van de Wal, trainer/consultant bij CBT Bouw

Reageer op dit artikel