artikel

Magnetisch steigeranker veilig met goed te meten losbreekkracht

bouwbreed

Magnetisch steigeranker veilig met goed te meten losbreekkracht

Permanente magneten die door ze te verdraaien elkaars velden opheffen of juist versterken. Daarmee maakt McNetiq een verwijderbaar anker voor bouwsteigers. Uniek is vooral de exact meetbare losbreekkracht.

Het Controlock-anker van de Delftse startup knoopt volgens uitvinder Bas Gravendeel louter bestaande technieken aan elkaar. Permanente magneten zijn niets nieuws, evenmin als het verdraaien van magneten ten opzichte van elkaar om de velden op te heffen danwel te versterken. Zo kan het anker op een staalconstructie of opslagtank worden bevestigd maar ook weer goed worden losgemaakt. De hendel waarmee de magneten worden verdraaid grijpt ingenieus met pennen in het anker zodat dat niet even door iemand met een schroevendraaier kan worden losgepulkt. “Veiligheid voorop”, doceert Gravendeel.

Het anker dat inmiddels door een aantal steigerbouwers in de industrie- en scheepsbouw wordt toegepast heeft de afmetingen van een cakeblik en weegt zo’n 18 kilo. Tijdens het plaatsen wordt het eerst even op een magnetische console geplaatst om het tijdelijk te kunnen aanlijnen aan een vast punt. Het is allemaal reuze slim, veilig en doordacht vindt Gravendeel, maar de crux van het product is wat hem betreft toch dat de losbreekkracht van elk anker nauwkeurig bepaald kan worden. Daarmee kunnen steigerbouwers aantonen dat ze aan de eisen van de constructeurs voldoen.

Combineren

Ook dat gebeurt door het slim combineren van bestaande technieken. Een schroefspindel probeert de magneet los te trekken van het stalen oppervlak terwijl een loadcel de kracht meet die daarvoor nodig is. Voor het bepalen van de maximale schuifkrachten is een vergelijkbare opstelling beschikbaar waarbij twee ankers zijdelings uit elkaar worden gedrukt.

Sinds begin dit jaar beschikt McNetiq over een certificaat van Lloyds. Maar misschien nog wel belangrijker voor het commerciële succes is volgens Gravendeel een project bij Dow Chemical, inmiddels anderhalf jaar terug. Daar moesten leidingen worden geplaatst vanaf een 35 meter hoge steiger. Normaal gesproken wordt een vrijstaande steiger gebouwd met een piramide-achtige opbouw met steunberen en ballastgewichten aan de basis. Nu werd een simpele steiger van 5 meter breed tegen de wand van de tank geplakt.

Steigerbouwers zijn volgens Gravendeel niet erg geneigd om het anker toe te passen. “Ze willen graag het materieel verhuren waarin ze hebben geïnvesteerd. Wij moesten dus vooral de opdrachtgever bewerken om ons anker toe te passen omdat het uiteindelijk een besparing opleverde van 60 procent aan steigerbouw. Omdat de weersomstandigheden voor het lijmen van de leiding slecht waren, stond de steiger uiteindelijk bijna een half jaar tegen de tank. Najaarsstormen hebben hem geen centimeter van zijn plek gekregen. Achteraf hadden ze beter de leiding met magneten kunnen bevestigen”, blikt Gravendeel terug. “Want dat kan natuurlijk ook. De projectleider van Dow erkende dat achteraf ook. Maar dat was op dat moment net één innovatie te veel. Je moet niet te veel innovaties tegelijk willen.”

Reageer op dit artikel