artikel

Koningsdag en ‘het moet echt anders’

bouwbreed Premium

Nederland heeft onlangs genoten van Koningsdag. Aanleiding voor mij om na te denken over de rol van koning Willem Alexander als het gaat om waterveiligheid en waterkwaliteit en de exportkansen van deze typisch Nederlandse specialismen. Vanuit ons kantoor in Den Haag kijk ik uit over de hofstad en vraag me af of we Nederland ook op andere vakgebieden wereldwijd kunnen etaleren.

Bij Witteveen+Bos en met name in Den Haag richten wij onze focus op stedelijke kwaliteit. In kwantiteit neemt verstedelijking wereldwijd enorm toe. Maar hoe zit het met de kwaliteit? In Nederland constateren we dat deze over het algemeen acceptabel is, maar er blijven altijd uitdagingen. Onderlinge concurrentie werkt daarbij averechts: samenwerking is een vereiste.

Mede door de crisis is er veel leegstand. Er is gebrek aan integrale initiatieven. Maar duidelijk is dat de overheid het niet alleen kan en de markt ook niet. Innovatieve samenwerkingsvormen moeten bijdragen aan de kwaliteitsverbetering. De sectorale opdeling van Nederland stond integrale oplossingen in de weg. Nu liggen daar juist kansen: gebouwen en gebieden aan elkaar koppelen en dan vanuit bestaande (gebieds)kwaliteiten de vraag inventariseren, daarna de kosten voor integrale oplossingen bepalen, om vervolgens na te gaan wat de impact op de maatschappij is. Want daar gaat het uiteindelijk om!

Deze onafhankelijke regiemethode heeft proefondervindelijk tot interessante en verleidelijke resultaten geleid. Naast goed florerende bottom-up-ontwikkelingen levert deze methode een grote bijdrage aan de stedelijke kwaliteit en voorkomt ontwikkelingen, die (op termijn) tot minderwaarde leiden.

Ondanks dat veel partijen de meerwaarde wel zien, valt de vorming van samenwerking tussen meerdere overheids- en marktpartijen in de praktijk nog niet mee. Met inzet van onze Nederlandse topadviseurs en -vormgevers moeten we samen met investeerders deze oplossingsgerichte aanpak toch van de grond kunnen krijgen? Het moet echt anders. Met onze ervaringen kunnen we dan wereldwijd veel meer betekenen in het aanjagen van één van onze topexpertises: stedelijke kwaliteit.

Ton Deekens, hoofd Witteveen+Bos, kantoor Den Haag

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL
  

Reageer op dit artikel