artikel

KNX automatiseert Dolby Cinemazaal

bouwbreed Premium

KNX automatiseert Dolby Cinemazaal

Een Nederlandse techniek om de installaties van bioscopen te besturen volgens de domoticastandaard KNX lijkt internationaal hoge ogen te gooien. Eindhoven heeft de wereldprimeur.

Exploitant JT Bioscopen heeft met zijn vestiging aan de Nieuwe Emmasingel in Eindhoven de primeur van een KNX-systeem. Elektropartners uit Heerhugowaard ontwikkelde de techniek voor de Dolby Cinemazaal; een van de acht zalen van het complex. Het Amerikaanse Dolby nodigde de installateur uit om de techniek in de Verenigde Staten te komen toelichten. Eind deze maand installeert Elektropartners een vergelijkbaar systeem in een bioscoop in Hilversum. Later dit jaar doet het bedrijf hetzelfde in Alkmaar.

Dolby zegt met zijn Cinema-concept een beleving te bieden die verder gaat dan wat IMAX kan. JT Bioscopen gaf Eindhoven de wereldwijde primeur van dit systeem. De exploitant doet al langer zaken met Elektropartners en gaf het bedrijf opdracht een besturing te maken. De installateur werkt al enkele jaren met de domotica-standaard KNX en wilde die ook toepassen voor de Dolby-zaal; niet in de laatste plaats omdat KNX niet gebonden is aan een bepaalde (groep van) fabrikanten en merken. “Dat is ook de reden dat de markt een ruime keuze aan ‘KNX-bestendige’ producten biedt“, zegt projectmanager Ben Jansen van Elektropartners. Wereldwijd streeft Dolby naar Cinema-zalen.

Huiskleuren

Het Amerikaanse bedrijf liet Elektropartners vrij in de ontwikkeling van het systeem. Wel moest de trapverlichting in de huiskleuren schijnen en moest de besturing van de verlichting aan de projectoren worden gekoppeld. Elektropartners zegt dat te hebben gedaan door met zusterbedrijf Protectiepartners door middel van KNX alle installaties in de bioscoop te koppelen tot een gebouwbeheersysteem. KNX regelt alle onderliggende systemen aan de hand van de geprogrammeerde regelingen. Bij elkaar vergde het systeem 1650 groepsadressen. De meeste daarvan zijn bestemd voor de verlichting.

De installaties voor het binnenklimaat zijn er niet op aangesloten, zegt Jansen. “Dat heeft te maken met de keuze om in elke zaal apart het binnenklimaat te regelen. “De regels stonden een centrale installatie niet toe omdat de toestellen voor zo’n complex in een explosieveilige ruimte moeten staan. “En die was daar in dit bestaande complex niet te voorzien”, zegt Jansen.

Het casco van het complex aan de Nieuwe Emmasingel was specifiek gebouwd voor een bioscoop als onderdeel van het centrumproject De Admirant. Na de oplevering bleef het een tijd leegstaan. JT Bioscopen had haast met de oplevering en pakte de afbouw op in bouwteamverband. De vestiging in Eindhoven is in 3D ontworpen waardoor wijzigingen in situ konden worden doorgevoerd. Constructief gezien moest het bestaande casco nog worden gewijzigd terwijl aan de buitenschil niets mocht veranderen. De bouwkundige veranderingen maakten het werk voor de installateur lastiger, zegt Jansen, “want die komt aan het eind van de rit.” In de praktijk betekende dat 7000 uur werk in vijftien weken tijd. BIM hielp de installateurs om de systemen zonder fouten en tijdverlies te kunnen aanleggen. Mede op die manier is een soort matrix ontstaan waarmee vergelijkbare projecten kunnen worden uitgevoerd.

projectgegevens

Opdrachtgever: JT Bioscopen

Aannemer: Van Wijnen Lelystad

Installateur: Elektropartners

Bouwbegin: voorjaar 2014

Oplevering: december 2014

Reageer op dit artikel