artikel

ICDuBo toont vijftien biobased producten voor gebouwschil

bouwbreed

ICDuBo toont vijftien biobased producten voor gebouwschil

Het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam toont vijftien gebruiksklare biobased bouwproducten in een opstelling van ORGA architect Daan Bruggink. Ze worden maandagmiddag officieel voorgesteld tijdens de heropening van het vernieuwde ICDuBo.

De producten vormen in uiteenlopende combinaties een volledige, voorgefabriceerde biobased-gebouwschil in de vorm van een dampopen houtskeletgevel naar een ontwerp van Warmteplan en timmerfabriek Jongbloed.

 

Dampopen houtskeletgevel naar een ontwerp van Warmteplan en timmerfabriek Jongbloed.

Het zijn gezamenlijke innovaties van twaalf kleine en middelgrote bedrijven. De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) kreeg als penvoerder een subsidie toegewezen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om deze innovaties in twee jaar tijd te ontwikkelen.

Bij de producten gaat het om gevels, kozijnen en deuren, hang- en sluitwerk, coatings en hout.

 

Raamkozijn H’Outside. Bij de productie van dit kozijn is 15 procent minder hout gebruikt.

 

De Biobased all-in-one Deur, inclusief kozijn, opgebouwd uit biobased materialen.

 

Bioleum Sustain is een biobased transparante of semi-dekkende coating voor gevelbekleding of geveltimmerwerk.

Eén van de innovaties is verduurzaamd zachthout uit Afrikaanse bossen. Het verduurzamen gebeurt in Nederland door middel van het Smartheatproces. Het hout krijgt door verhitting onder vacuüm een vaste vorm en kan daardoor niet meer gaan werken. Europees zachthout wordt ook zo verduurzaamd.

Reageer op dit artikel