artikel

Donut voor Groningse spouwen

bouwbreed Premium

Donut voor Groningse spouwen

Een bal van hardschuim in de spouw die niet alleen trek, maar ook druk kan opnemen. De spouwdonut is de verrassende winnaar van de prijsvraag van de NAM voor slimme oplossingen om woningen in de aardbevingsgebieden te versterken.

De donut, bedacht door het Amsterdamse adviesbureau Strackee, is bestemd om stalen ankers in de vloer mee vast te zetten en te koppelen aan de muren. Op die manier wordt de verbinding tussen vloer en muur verbeterd en krijgen gebouwen meer samenhang.

Het is één van de no-regret maatregelen zoals hoogleraar en juryvoorzitter Jan Rots ze noemt. “Je krijgt er geen spijt van als later blijkt dat de aardbevingen toch wel meevallen omdat de gaswinning is teruggeschroefd. Een effectieve maatregel die betrekkelijk gemakkelijk te nemen is.”

Naar dergelijke oplossingen was de jury van de zogeheten marktconsultatie afgelopen maanden expliciet op zoek. In eerste instantie meldden zich 22 aannemers, adviesbureaus en toeleveranciers met een idee. In verschillende selectierondes werd dat teruggebracht tot tien consortia die hun plannen konden uitvoeren in één van de testhuizen die de NAM afgelopen jaar aankocht.

Drie consortia kregen donderdag een prijs. Strackee ging met de eerste prijs naar huis, omdat het product zo ver is doorontwikkeld. Het is volgens Rots heel elegant aan te brengen, vrijwel compleet van buitenaf. Door een gat met een diameter van zo’n tien centimeter kan de bal naar binnen worden geschoven en gekoppeld aan de ankerstaaf die eerst is geplaatst. Zodra hij gevuld wordt met twee componentenhars zet hij uit tot drie keer zijn oorspronkelijke volume en zet zich zo vast in de spouw, zonder te veel spanning in het metselwerk te veroorzaken.

 

Alles wordt uiteindelijk aan het oog onttrokken door een ankerplaat. In de woningen waar Strackee de vinding in praktijk bracht, kregen die ankers de vorm van een gestileerde letter A. De A van Aardbeving. Maar er zijn volgens Adri Verhoef van Strackee ook heel andere vormen mogelijk. “Er zijn al kunstenaars met muurankers in de weer geweest. En met 3D-printtechnieken kan natuurlijk iedereen zijn creativiteit botvieren.”

 

De oplossing van Remmers, Pieters en Thor Helical. Foto: Ewoud Rooks.

Naast Strackee ging ook een combinatie van Pieters Bouwtechniek, Remmers Bouwchemie en Thor Helical met een prijs naar huis. Net als Bouwbedrijf De Boer, dat samen met Daad Architecten een oplossing uitwerkte die juist de buitenkant van monumentale gebouwen compleet ontziet en louter aan de binnenkant toevoegingen maakt. De drie partijen kregen allemaal 40.000 euro mee naar huis. Alle finalisten kregen sowieso 10.000 euro toegekend en de kosten vergoed voor de uitgevoerde werkzaamheden in de testwoningen.

 


Na doorontwikkeling verdienen de niet-bekroonde maatregelen wellicht nog een plekje in de catalogus van versterkingsmaatregelen. Foto’s: Ewoud Rooks.

Lees verder het interview met Jan Rots: ‘Heel creatieve dingen zijn er bedacht’

Reageer op dit artikel