artikel

De (on)zin van gezonde gebouwen

bouwbreed

De (on)zin van gezonde gebouwen

Gezonde gebouwen, je leest en hoort er steeds vaker over. Maar wat is dat, een gezond gebouw? Kan een gebouw dan koorts hebben, of kiespijn? Is het net zoiets als ademende constructies? Knap, zo zonder longen.

Onzin natuurlijk. Het gaat helemaal niet om het gebouw, het gaat om de mensen. We bedoelen dus zoiets als ‘gebouwen die positief bijdragen aan de gezondheid van de gebruikers’, maar dat is zo’n mondvol en smaakt naar regels en papier.

Wat is het dan, een gezond gebouw? Comfortabel en vrij van hinder, daar begint het mee. Dan zeker ook adaptief, vanwege de grote verschillen tussen mensen. Met trappen die uitnodigen tot een actief gebruik, maar als gebouw ook goed bruikbaar voor mensen met allerlei vormen van beperking. Met daglicht, uitzicht en contact naar buiten, zonder zonbelasting en verblinding. Vanzelfsprekend vrij van allergenen, pollen, schimmels, voc’s, fijnstof en met een goed vochtgehalte. Schoon en goed onderhouden; sociaal veilig, prikkelarm of juist stimulerend. Als je er even over nadenkt schiet je een scala aan mogelijkheden te binnen. Als je niet oppast heb je zo weer een serie grenswaarden, netjes opgeschreven in een bepalingsmethode en afgezegend met een keurmerk. Mooi hoor en het levert vast een hoop werk op voor ons adviseurs en leuke serie seminars en publicaties. Maar verandert er dan iets? En hebben de gebruikers er wat aan?

Wat bizar eigenlijk dat we ons moeten afvragen of een gebouw wel goed voor ons is. Dat zou toch vanzelfsprekend moeten zijn! Laten we maar eens beginnen het ons af te vragen over het gebouw wat we nu bouwen, installeren, onderhouden of ontwerpen. Waar draagt het bij aan de gezondheid, waar doet het misschien wel afbreuk. Of weten we het niet? Dan is het helemaal een zinnige vraag. En we spreken af dat we die voortaan kunnen beantwoorden.

De gezondheid van de gebouwen zelf is misschien wel onzin. Het gaat om gezonde mensen en om gebouwen die daaraan bijdragen. Dat is uiterst zinnig!

Harm Valk, senior adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs

Reageer op dit artikel