artikel

Blog: Scheuring

bouwbreed Premium

Blog: Scheuring

Net nu het wat beter gaat met de economie en het leven in een wat rustiger vaarwater lijkt te komen, komt er een nieuwe bedreiging aan. Zowel van binnenuit als van buitenaf dreigt de Europese Unie verscheurt te worden. So what hoor ik menigeen nu zeggen. Vergeten zijn kennelijk 70 jaar vrede op ons millennia lang door oorlogen verscheurde continent en de economische voorspoed die de EU ons gebracht heeft.

Dat Groot-Brittannië schoon genoeg heeft van de Brusselse bemoeizucht, is al sinds Iron Lady Margareth Thatcher bekend. Nu onder David Cameron is het echter nog een tikje erger. Cameron heeft de verkiezingen gewonnen en moet nu zijn belofte van een referendum in 2017 nakomen. Dat zal spannend worden. Bij de man in de straat leeft de EU niet. En na decennia lang niets anders gehoord te hebben dan dat Engeland nooit zal buigen voor Brussel gaat die in overgrote meerderheid stemmen voor de Brexit, de uittreding van de Britten uit de EU.

Voor de bouw is dat niet leuk. Dankzij de interne markt is het niet zo ingewikkeld om in Engeland aan de slag te gaan. BAM wist dat al tientallen jaren, anderen volgden en zelfs nu nog kijken bedrijven verlekkerd naar de bouwboom aan gene zijde van de Noordzee. Curieus in dit verband is dat het Britse bedrijfsleven, de natuurlijke achterban van de conservatieven, juist tegen een Brexit is. Het wordt dus spannend.

Veel gevaarlijker zijn twee ontwikkelingen van gelopen week die aangeven dat de EU nu ook van buiten gevaar te duchten heeft. De eerste is nog relatief onschuldig. Het gaat dan om de uitnodiging die Griekenland gekregen heeft van de Russische onderminister van Financiën Sergei Storchak om lid te worden van de ontwikkelingsbank van de BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Die bank is recentelijk opgerict om infrastructuur-projecten te financieren in die opkomende economieën. Maar de bank moet ook een tegenwicht vormen voor het Internationaal Monetair Fonds.

De vraag is nu of het om een serieuze uitnodiging gaat of dat het de zoveelste poging is van Vladimir Poetin om een wig te drijven in de EU. Al eerder heeft hij aangeboden Griekenland financieel te helpen als Brussel moeilijk zou doen. Daar lijkt het wel op gezien de tweede gebeurtenis deze week. Poetin heeft het Molotov-Ribbentrop Pact uit 1939 tussen Hitler en Stalin verdedigd. Dat heeft de weg geplaveid voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hitler wist dankzij het pact dat hij niet meteen een oorlog op twee fronten behoefde te voeren. In ruil daarvoor mocht Rusland de Baltische Staten, delen van Polen en Bessarabië innemen. In kringen rond het Kremlin wordt nu net als in 1939 openlijk gepreludeerd op de inname van de Baltische Staten. De gedachte is dat noch Duitsland, noch Groot-Brittanië de EU in een oorlog willen storten om de Baltische Staten wer te ontzetten. Vreemd die gedachte aangezien Estland, Letland en Litouwen lid van de EU zijn. Aan de andere kant niet zo verwonderlijk, aangezien de eeuwenoude angst van de Duitsers over de kwetsbaarheid van de Duitse laagvlakte de kop weer opsteekt. En in Engeland is sprake van isolationisme zoals de Verenigde Staten dat de vorige eeuw heeft gekend.

 De Russische journaliste Kseniya Kirillova, onthoudt die naam omdat zij ongetwijfeld binnenkort vermoord zal worden vanwege haar onafhankelijke gedachten over de Russische politiek, laat weten dat een dergelijke ‘preventieve bezetting’ zoals het Kremlin het noemt, de ineenstorting van de westerse wereld of een Derde Wereldoorlog kan uitlokken. Het preventieve van de bezetting zit ‘m in de angst van enkele Russen dat de Baltische kust de toegangspoort zal zijn voor NATO-troepen die het voorzien hebben op Rusland. Onzin natuurlijk, maar dit soort onzin is de aankondiging van menig oorlog geweest.

Het ‘so what’ van menig Brussel-hater kan dus ernstige gevolgen hebben voor de vrede op ons continent, zo niet voor de wereldvrede. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand rondloopt die daarop zit te wachten. Inderdaad spannende tijden dus.

 Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on Twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel