artikel

Belevingscontrast

bouwbreed

Belevingscontrast

Soms kan een klein berichtje je blik op dingen in een klap veranderen en zelfs een psychische last worden voor de resterende jaren dat je nog lucht hapt.

Zeker als zo’n kleine boodschap in verband wordt gebracht met een grote boodschap. Microbiologen kwamen namelijk onlangs tot de schokkende conclusie dat een gemiddelde mannenbaard meer poepbacteriën bevat dan een gemiddeld openbaar toilet. Het zal wel een wetenschappelijk schijtverhaal van niks zijn, maar vanaf nu zal ik toch wel met een bijgesteld idee kijken naar Sinterklaas en de Kerstman. Het was overigens niet het enige schokkende nieuws dat ik vernam na mijn terugkeer in de reguliere wereld van overconsumptie en materialisme. Nadat ik ook nog las dat de nieuwe toegangspoortjes op de treinstations door zwartrijtuig werden gebruikt als een hordenhindernis, heb ik meteen een weekvoorraad nog te lezen kranten in de papierkliko gemieterd.

Het belevingscontrast met mijn teruggetrokken verblijf in het prachtige Benedictijnen klooster van Vaals, waar ik in contemplatieve stilte en rust mijn pretzonden kon evalueren, viel me zwaar. Deze keer had ik mij nuttig gemaakt in de steenhouwerij van broeder Leo en mijn gedachten laten versmelten met het ritmisch getik in de harde steen. Zelfs mijn dagelijkse behoefte aan een glaasje wijn ging probleemloos aan mij voorbij en ik meende zelfs iets te begrijpen van de onbegrijpelijke keuze om jarenlang een monastiek leven te leiden. Terwijl ik de middeleeuwse handgeschreven boeken door mijn handen liet glijden, vond ik geen selfie, maar wel mijzelf terug.

Plots besefte ik dat de elektronische toegankelijkheid van de wereld een maatje te groot is voor een normaal mens. Pater Van de Laan (die het klooster in Vaals heeft ontworpen) ging uit van de reeks cella, hof en domein als een vloeiende verbinding tussen binnen en buiten welke onze geest maximaal kan bevatten. Ik denk dat hij gelijk heeft.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel