artikel

Beleven

bouwbreed Premium

Beleven

Hoe kon dat nou? Een vals zingend Albanië wel door en onze geweldig zingende Trijn lag er in de voorronde uit!

Het ontbrak aan verpakking! En dan bedoel ik niet de jurk die letterlijk weinig om het lijf had. Nee, het optreden is er te sterk van uitgegaan, dat de kwaliteit van het liedje en de zang voldoende waren voor een hoge score. De presentatie had minder aandacht. Het begin-shot op de ogen faalde, de achtergrondzangers stonden te ver weg en maakten geen deel uit van het plaatje. Het was een kale bedoening.

Maar het gaat toch om het liedje en niet de verpakking? Het heet toch niet voor niets songfestival?!

Niet dus! Het heet trouwens het Euro vision Songfestival.

Nee, dan Zweden. Volop aandacht voor presentatie. Het optreden verbaasde, blonk uit in timing en bracht een glimlach op je gezicht. Dat bleef hangen bij de stemmers en zorgde voor een puntenwaterval.

Het publiek wil meer dan functionaliteit. Het wil schoonheid, nieuwe techniek en verwondering, doorspekt met een vleugje humor. Kortom, men wil beleven!

Hoe zit dat in bijvoorbeeld de civiele techniek? Brengt een geluidsscherm een glimlach op je gezicht? Kan een bestrating je verwonderen? Kan de schoonheid van een viaduct je verstommen?

Nee, netjes eruitzien is niet hetzelfde als schoonheid. En nee, het plaatsen van een boom en een bankje is niet hetzelfde als beleven.

Waar ik wel vrolijk van word? Laatst liep ik in de koopgoot van Rotterdam. Op een groot scherm kon je jezelf zien en een selfie maken die vervolgens, voorzien van de tekst ‘De groeten uit de koopgoot’, op Facebook geplaatst werd. Verwondering over dit nieuwe straatmeubilair viel de mensen ten deel. Of de straatkolken in Deventer waar verborgen de plaatsnaam in te ontdekken valt, tovert bij menig ontdekker een glimlach op het gelaat.

Hebt u ook een voorbeeld van openbare ruimte die een glimlach op uw gezicht tovert? Laat het me weten!

Fred Bransen, programmamanager & consultant ruimtelijke kwaliteit bij adviesbureau Tauw

Reageer op dit artikel