artikel

Aanbesteden: wie is de dader?

bouwbreed

Aanbesteden: wie is de dader?

Jij deed het! Nietes, jij. Want je lokt het zelf uit. Ja maar, en hij dan? In een gesprek met publieke opdrachtgevers, aanbestedingsadviseurs, architecten en bouwondernemers wordt niet zo snel duidelijk ‘whodunnit’. Sterker nog: publieke opdrachtgevers geven aan dat ze juist bezig zijn de geest weer in de fles te krijgen, maar dat het niet meevalt de inkopers ervan te overtuigen dat verschillen in kwaliteit niet zijn te vangen in een 1000-puntsschaal.

Aanbestedingsadviseurs vertellen dat ze het proces steeds transparanter maken, maar dat opdrachtgevers de baas zijn omdat ze nu eenmaal hun rekening betalen. Zij zijn slechts de kleine dealers. Architecten en bouwondernemers zeggen dat ze eigenlijk helemaal niet mee willen doen aan de race to the bottom, die veel aanbestedingen zijn geworden, maar dat ze er verslaafd aan zijn geraakt. Ze kunnen niet zonder.

Je zou er bijna vrolijk van worden: het is eerder een theater van de lach, waarin er steeds weer een ander door een deur opkomt dan een crimi. Maar ik ben op zoek naar de dader. Wie is verantwoordelijk voor de aanbestedingsoperette? Niet de vraagzijde in elk geval. Je kunt architecten en bouwondernemers hoogstens verwijten dat ze zich lenen voor de figurantenrollen.

Nee, de daders zitten aan de vraagzijde. Het gaat om een kongsi van voor de overheid werkende aanbestedingsjuristen, risicomijdende ambtenaren/inkopers en hun aanbestedingsadviseurs. Deze kongsi moet ter verantwoording worden geroepen, misschien zelfs wel in een parlementair onderzoek met als vraag: hoe kan het dat het aanbesteden in Nederland in veel gevallen zo is ontspoord?

Bewust zeg ik veel gevallen, want er zijn gelukkig ook mooie voorbeelden dat aanbesteden wel degelijk tot volle tevredenheid van iedereen werkt. Maar ook hier is de interessante vraag: waarom lukt het daar dan wel?

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht, l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel