artikel

Wetenschapsagenda vraagt bouwideeën

bouwbreed

Wetenschapsagenda vraagt bouwideeën

Als bouwideeën de Wetenschapsagenda niet mochten halen, is het volgens Mick Eekhout geen verloren energie om deze ideeën te verzamelen zoals nu gebeurt. ‘‘Een gedegen bouwonderzoeksagenda is noodzakelijk om over de schaduw van de recessie te springen.”

Een speciale commissie buigt zich momenteel over de Nationale Wetenschapsagenda. Om de maatschappelijke relevantie te waarborgen gaat de commissie te rade bij het algemene publiek. Mick Eekhout, de enige bouwer in de Koninklijk Nederlandse Academie van Wetenschappen, schat dat 20 procent van het budget beschikbaar komt voor nieuwe onderzoeksonderwerpen. Hij is er op gebrand dat een flink deel daarvan naar bouwgerelateerd onderzoek gaat. “Want het is toch van de zotte dat een branche waarin zeker 10 procent van het bruto nationaal product omgaat, ervanaf komt met minder dan 1 procent van het nationale onderzoeksbudget, zoals nu. Zo komt er nooit innovatie.”

Bouwend Nederland en de Bouwcampus sloten zich aan bij Eekhouts oproep. Via een speciale app clusteren ze de ideeën tot zeven hoofdthema’s: waterbeheer, vergrijzing en wonen, energie in de gebouwde omgeving, circulair materiaalgebruik, slimme en duurzame mobiliteit, smart cities en organisatie van het bouwproces. Ongeacht hoe de commissie de inzendingen beoordeelt, willen Eekhout, Bouwend Nederland en Bouwcampus de maand mei benutten om de ideeën verder aan te scherpen. “Een gedegen nationale bouwonderzoeksagenda is sowieso van belang voor innovatie van de bouwsector”, aldus Eekhout.

Sommige ideeën zullen bovendien niet direct leiden tot fundamenteel bouwonderzoek, maar bij andere onderzoeksgroepen terechtkomen, beseft hij. “Een coating op gevelpanelen die stroom opwekt, verlost ons van die eindeloze rijen blauwe of zwarte pv-panelen. Maar dat onderzoek zal voorlopig eerder bij natuurkundige onderzoeksgroepen liggen dan bij bouwkunde.”

Ook onderzoek naar smart grids en kleine huisaccu’s zal volgens Eekhout niet bij typische bouwfaculteiten plaatsvinden, maar is wel nodig om de bouw verder innovatief te ontwikkelen. Binnen zijn eigen vakgebied stuitte hij kortgeleden op een onderwerp dat wat hem betreft zo in de agenda past. Een fabrikant produceert sinds kort 2 millimeter dun voorgespannen glas van enorme sterkte. “Daar zijn hele lichte glasgevelpanelen mee te maken, al gedragen die zich anders dan we nu kennen.” Technisch voorziet hij geen onmogelijke uitdagingen, maar de hele keten moet meewerken aan een gewichtsbesparend en ecologisch onderzoek. En er moeten regels worden aangepast.

Reageer op dit artikel