artikel

Van Guggenheim tot Louis Vuitton

bouwbreed

Van Guggenheim tot Louis Vuitton

In de afgelopen twintig jaar heeft Frank Gehry twee zeer opmerkelijke gebouwen in Europa ontworpen en laten realiseren. Met het Guggenheim Museum in Bilbao landde er een satelliet uit de ruimte in een onbekende industriestad in Spanje die daarmee internationale bekendheid kreeg.

Het toerisme in de stad is enorm toegenomen. Het was de eerste toepassing van vrijevormarchitectuur in Europa. De bouwtechniek was Spaans en primitief. De stalen achterconstructie van de titaniumpanelen was weinig industrieel. Sinds begin november 2014 is het Musée Louis Vuitton in Parijs geopend. Ook een zeer opmerkelijk kunstmuseum, de moeite van een visite zeer waard, alleen al vanwege het gebouw. Hoe is Gehry’s technologie in twintig jaar ontwikkeld?

Het Vuitton museum bestaat uit een dozijn grote en kleine zalen met vlakke vloeren en wanden en ruimtelijke plafonds met lichtopeningen. Om die zalen zijn twaalf gigantische glazen zeilen aangebracht, vervaardigd van gebogen gelamineerd gescreend glas, dat er een doorschijnend en wazig karakter aan geeft. Vooral expressief als de zeilen elkaar overlappen. In de buitenruimte tussen zalen en zeilen is er veel te zien. Boven op de dakterrassen is het uitzicht over Parijs adembenemend. Ook veel techniek, perfect uitgewerkt, maar erg bazig: dikke buigingsprofielen, houten gelamineerde liggers, vakwerkspanten, alles door elkaar. Een overdonderende kakofonie van techniek. Perfect geëngineerd en gemaakt, alles sluit mooi aan, veel beter dan bijvoorbeeld het dak van het Pompidou in Metz. Maar wel erg hoekig. Ik heb daar de hand van de architect gemist. Knooppunten in dikke staalplaten die even groot zijn als de stalen staven lang zijn. Hoekige staalprofielen waar ronde buizen veel vloeiender de aansluitingen tussen de getordeerde knooppunten aan beide zijden hadden kunnen maken. Het museum is beslist interessant en de moeite van een bezoek waard. Louis Vuitton Moët Hennesy is een wereldmerk.

Mick Eekhout, directeur Octatube

Reageer op dit artikel