artikel

Trekveerpomp ook voor haakse boor

bouwbreed

Naar verwachting komt binnen een half jaar een trekveerpomphulpstuk op de markt, voor gebruik in combinatie met een haakse (accu)boormachine.

Bij het aanleggen van een elektrische installatie brengen installateurs eerst ‘loze’ installatiebuizen aan. Pas later trekken ze hier de gewenste installatiedraden door. Om dat mogelijk te maken, moet in een buis eerst vanaf een van de uiteinden een flexibele trekveer van kunststof of metaal worden ingevoerd. Als die bij het andere uiteinde tevoorschijn komt, kunnen de draden worden vastgezet aan een oog aan het topje van de trekveer. Bij het vervolgens terugtrekken van de veer, komen de installatiedraden mee naar het startpunt. Het inbrengen van een trekveer gaat niet altijd even makkelijk en het achter elkaar invoeren in steeds maar weer nieuwe loze leidingen kan een belasting vormen voor degene die het moet doen. Om hier wat aan te veranderen zijn zogeheten trekveerpompen bedacht, waarmee je handmatig makkelijker druk kunt uitvoeren in de lengterichting van de veer. Er bestaat inmiddels ook een trekveerpomphulpstuk dat je op je (accu)boor kunt zetten, zodat het invoeren nog makkelijker gaat.

Er is nu ook voor een haakse boormachine een dergelijk hulpstuk in ontwikkeling, dat dezelfde functie heeft maar op een andere manier in elkaar zit. En het is zowel geschikt voor trekveren van metaal als die van kunststof. Het nog naamloze opzetstuk is gebaseerd op een idee dat A. Baens en zijn zoon een jaar of zes geleden kregen en waaruit het nu openbaar geworden octrooi NL2011383 voortvloeide. De behuizing van het hulpstuk heeft een uitsparing en een beugel voor het opnemen en vastzetten van een haakse accuboor. De behuizing is aan de andere kant voorzien van een langwerpige sleuf voor het opnemen van een trekveer. Die kan gewoon zijdelings in de sleuf worden gelegd en het is dus niet nodig om te beginnen met het uiteinde van de veer. In de sleuf steekt aan een van de langszijden een aandrijfwiel uit, dat is gekoppeld aan de boormachine. Tegenover het aandrijfwiel zit een aandrukrol, die bij het inleggen van de trekveer nog net niet in de sleuf uitsteekt. Na het inleggen kan middels een hendel de open sleuf worden afgedekt met een vlak plaatje waarbij tegelijkertijd ook de aandrukrol de sleuf in beweegt, tot op de trekveer. Die zit vervolgens ingeklemd tussen de aandrukrol en het aandrijfwiel. Uiteraard is de uitgeoefende druk van de rol instelbaar.

Baens heeft de afgelopen periode installateurs en elektriciens laten werken met een van zijn twee in kunststof uitgevoerde prototypes en volgens hem leverde dat uitstekende resultaten op. “Dat invoeren laten ze meestal door stagiairs doen, die dat niet altijd zulk leuk werk vinden. Maar hiermee doen ze het graag.” Binnenkort laat hij een eerste korte serie produceren van tien exemplaren, niet uitgevoerd in kunststof maar in aluminium. Er is nog geen pakkende handelsnaam voor het product en het komt naar verwachting ook pas na de zomervakantie beschikbaar. “Ik wil die eerste serie nog eens uitgebreid hier in de regio in de praktijk laten testen. Zodat ik zonodig eventueel nog kleine aanpassingen kan maken voor we de markt op gaan”, aldus de uitvinder.

Octrooinummer: NL2011383

Houder: A.Baens, Weert

Uitvinder: A.Baens

Reageer op dit artikel