artikel

‘Promenadedek’ werkt volledig waterafvoerend

bouwbreed Premium

‘Promenadedek’ werkt volledig waterafvoerend

T&G Terrein en Groenvoorziening legt in Veldhoven een promenadedek van appartementencomplex Bree aan met een innovatieve opbouw en waterafvoersysteem.

Het promenadedek van appartementencomplex Bree is toe aan vervanging. Het dek ligt op de eerste verdieping en vormt het dak van de parkeergarage. De bewoners lopen via het betegelde plateau naar hun voordeur.

Door de jaren heen is de dakbedekking, die bestaat uit pvc, gaan lekken. Het bleek achteraf ook niet het meest geëigende materiaal om het 1500 vierkante meter grote betonnen dak van de parkeerboxen eronder duurzaam te beschermen. “Pvc is een hard materiaal en een circa 35 jaar oud gebouw als dit werkt natuurlijk altijd wel een beetje. Ook was het afwateringssysteem, bestaande uit een lijngoot en de onder afschot aangebrachte verharding met zand/cementfundatie zwaar verouderd”, aldus Erik Ceelen, calculator en werkvoorbereider bij hoofdaannemer T&G.

Daar moest bij de vernieuwing van het dek dus een andere oplossing voor komen. Deze kwam van Ben Roos dakbedekkingen. Dit bedrijf werkt met het uit Amerika geïmporteerde dakafdichtingsmateriaal Hydrotech Monolithic Membrane 6125. Dit rubberachtige, elastische materiaal wordt in blokken aangeleverd, die op de plek van verwerking worden verhit. Het product wordt vervolgens in afzonderlijke lagen op het oppervlak gespoten. “Bij mijn weten is dit één van de eerste projecten in Nederland waar het wordt toegepast”, zegt Ceelen. “Wij kenden het in ieder geval niet.”

Beschermlaag

Op de Hydrotech-ondergrond legt T&G een enkele millimeters dikke beschermlaag, want het nieuwe promenadedek is volledig waterafvoerend. Dat was ook het geval bij het oude dek, dat overigens met behulp van klein materieel (vanwege de beperkte draagkracht van de vloer) al is gesloopt. Maar het oude dek was hiervoor onder afschot gelegd, waarbij het hemelwater via een lijngoot werd afgevoerd. Bij de nieuwe dekopbouw is dat afschot niet meer nodig. Op de beschermlaag komt een drainagemat. “Die heeft de vorm van omgekeerde eierdopjes, waarmee je ruimte creëert voor extra watervoerende capaciteit. De drainagemat dekken we af met een filterdoek. Hier overheen komt een laag split van Aquaflow.”

Als afwerking heeft T&G, die het project in design&construct uitvoert, gekozen voor betonnen tegels van 20 bij 20 centimeter en een dikte van 6 centimeter. De verharding zal worden aangebracht zonder afschot. Om de waterafvoer optimaal te garanderen past de aannemer in de lengtevoegen het innovatieve Drainvoegsysteem van Drainvast toe. Dat is een strook naaldvilt van polypropyleen en polyetyleen, die ervoor zorgt dat water snel naar de onderconstructie wordt afgevoerd. In totaal circa 9000 meter Drainvoeg zorgt voor een afvoercapaciteit van meer dan 750 liter per vierkante meter in een uur.

Op een aantal plaatsen wordt in het dek ook nog eens de Drainbrick toegepast als noodafvoersysteem. Het zijn stalen putjes met de afmetingen van een straatbaksteen, ontworpen om eenvoudig in een klinkerwegdek te plaatsen om zeer lokale wateroverlast tegen te gaan. Het putje heeft een binnenraster van hetzelfde materiaal als de Drainvoeg. Door de toepassing van innovatieve materialen geeft T&G een garantie op de waterdichtheid van 20 jaar.

 

De verharding van het oude dek wordt verwijderd.

Projectgegevens

Project: Promenadedek appartementencomplex Bree in Veldhoven

Opdrachtgevers: Gemeente Veldhoven en Vereniging van Eigenaren

Hoofdaannemer: T&G Terrein en Groenvoorziening

Aanneemsom: circa 400.000 euro

Oplevering: juni 2015

Reageer op dit artikel