artikel

Proeven met koud produceren steen

bouwbreed

Proeven met koud produceren steen

TNO heeft een procedé ontwikkeld voor de productie van baksteen op kamertemperatuur. De nieuwe methode gebruikt alkali als activator. De innovatie kan een forse prijs- en energiebesparing opleveren.

Bij proeven slaagde TNO erin de zogenoemde ‘koudgebakken baksteen’ te produceren op een temperatuur tussen de 20 en 50 graden. De innovatieorganisatie gebruikte daarvoor gerecycled baksteengruis en alkali-activator. Bij productie van baksteen wordt normaal gesproken klei verhit tot 1000 à 1200 graden Celsius. Toch haalt het innovatieve product druksterktes die vergelijkbaar zijn of zelfs beter dan een doorsnee baksteen.

Gemeten waarden bij tests op proefstukken variëren van 4 MPa na 7 dagen tot circa 20 MPa na 28 dagen. Nadere proeven moeten meer duidelijkheid brengen over de andere eigenschappen van het materiaal. TNO is inmiddels in gesprek met de eerste commerciële partijen over marktintroductie.

Lees verder: ‘Veel mogelijk met koud produceren’

Reageer op dit artikel