artikel

Passivisten

bouwbreed

Het idee achter Passivhaus is geweldig: zorg maximaal voor bouwkundige ingrepen om energie te sparen voordat je aan opwekken denkt. Maar rondom dit idee is een soort passivistische familia ontstaan met een sterk lobbyisme en wouden van certificeringen. Een rem op innovatie.

Afgelopen weekend heb ik op het 19e internationale Passivhauscongres in Leipzig de Veilige Veste gepresenteerd. Het eerste gebouw van zijn soort dat in Nederland volgens Passivhaus-standaards is gerenoveerd.

Toen ik op het congres aankwam, kreeg ik nog net mee dat een “bijzondere productinnovatie” een award had gekregen. Wat bleek het te zijn? Een houten lat! Daar kun je het kozijn op schroeven in plaats van direct in het metselwerk. Het idee hierachter is dat je het dan later kunt verplaatsen als je de gevel wilt opdikken met isolatie. Spectaculair, nietwaar? Proberen we in Nederland net van de spouwlat af te komen, wordt die in Duitsland uitgevonden. En laten we in Nederland eindelijk gestapelde oplossingen los, beginnen ze die in Duitsland te faciliteren.

De producent vertelde trots dat hij een boom aan gecertificeerde bedrijven aan het opbouwen was, zodat je dit kozijn ook echt gecertificeerd kon aanbrengen. Wat is dat nou voor innovatie, waar je certificaten voor nodig hebt om ze toe te kunnen passen? Waarom heeft die goede man niet een kozijnloos raam ontwikkeld dat zelfs Klaus mit den kurzen Armen zonder fouten erin en eruit kan klikken?

Er is bij de Passivisten een wereld ontstaan die zichzelf met berekeningen en certificaten in een passieve wurggreep houdt. Allemaal met goede bedoelingen. Maar het belemmert de wezenlijke discussie: hoe worden we actief voor betere en betaalbare producten, die snel bij de mensen komen? Hoe zorgen we ervoor dat onze woningen ook werkelijk duurzamer worden?

Reimar von Meding, directielid-architect partner van KAW te Groningen, Rotterdam, Eindhoven en Barcelona

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @ReimarvonMeding

Reageer op dit artikel