artikel

Paplepelsamenwerking

bouwbreed Premium

Paplepelsamenwerking

Vorige week vrijdag was ik in Nijmegen. In het Technovium. Een prachtig pand volgestouwd met opleidingskansen in de bouw, de installatietechniek en het schildersvak.

Het wordt direct duidelijk dat je niet ‘zomaar’ een opleidingsbedrijf binnenstapt. Naast de deur een ‘mini-NEMO’, waar schoolklassen komen ervaren wat techniek is. Inclusief een 3D-printer.

Kijk, dat blijft hangen in die kleine koppies! Een ict-vleugel erbij om BIM, maar ook domotica een kans te geven.

Maar het mooiste is nog wel de onderwijsopzet. Nieuwe leerlingen van alledrie de richtingen beginnen eerst met een gezamenlijk project. Ze bouwen samen een huis. Nog niet verpest door gebruiken en cultuur. En dus voert boerenverstand de boventoon. Natuurlijk is het verstandig om samen te bepalen wanneer de schilder aan de beurt is. En wanneer de installateur en de bouwer. Natuurlijk stem je de werkzaamheden op elkaar af. Je wilt immers het mooiste eindproduct leveren. En het moet ook nog op tijd klaar zijn. Ketensamenwerking, kortom, die met de paplepel wordt ingegeven. Paplepel-samenwerking, dus. Prachtig!

Of niet? Maandag las ik dit dagblad. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Ketensamenwerking nauwelijks werkt. Even voelt het als een koude douche. Maar dan besef ik: de ketensamenwerking van de afgelopen jaren is geen paplepelsamenwerking. Het zijn traditionele bedrijven en opdrachtgevers die dapper proberen het anders te doen. Soms lukt dat. Vaak ook niet.

Dat gaan we in Nijmegen anders zien. Als de Paplepel-generatie vakvolwassen is geworden. Mark my words!

Joost Fijneman, Hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel