artikel

‘Overheid drukt innovatie van nul-op-de-meter de kop in’

bouwbreed Premium

‘Overheid drukt innovatie van nul-op-de-meter de kop in’

De overheid moet zich niet bemoeien met de techniek voor nul-op-de-meterwoningen. Door all electric als standaard voor te schrijven, wordt veel innovatie de kop ingedrukt.

Dat vindt Ramon van Zijderveld, directeur renovatie bij Heijmans. All electric wordt de standaard voor nul-op-de-meterwoningen, beveelt de wet binnenkort. Corporaties en andere verhuurders mogen straks alleen aan huurders een energieprestatievergoeding vragen als de woning all electricis, dus geen gasaansluiting heeft.

Van Zijderveld, renovatiedirecteur van Heijmans, “snapt niet” dat de wetgever zich bemoeit met de techniek. “De overheid zou geen oordeel moeten hebben over wat goed of fout is. Zo sluit je innovaties uit.”

De energieprestatievergoeding is de sleutel voor een nieuw verdienmodel voor verhuurders, meestal corporaties, die huurders van hun gasrekening af willen helpen. Ze mogen een vergoeding boven op de huur vragen in ruil voor het schrappen van de energierekening. Op die manier kan de investering terugverdiend worden. De verwachting is dat de wet die dit regelt in de loop van dit jaar wordt aangenomen.

De all electric-eis is voor een aantal bouwers een onaangename verrassing. Dat bleek vorige maand al bij de selectie van corporatie Mitros uit drie partijen die verder mogen nadenken over een nom-renovatie van een jarenzestigflat. Alledrie hadden ze een gasoplossing gepresenteerd. Het nieuws dat all electric de norm wordt, werd op de dag van hun conceptpresentaties meegedeeld.

Een van de drie partijen is De Verduurzamers, met daarin Heijmans. De Verduurzamers heeft een renovatieoplossing waarbij gebruikgemaakt wordt van brandstofceltechnologie. “Power to gas”, noemt Van Zijderveld het. Het is een energieopslagtechniek waarbij elektrische energie omgezet wordt in chemische energie in de vorm van gas. Gas is immers gemakkelijker op te slaan dan elektriciteit. De oplossing zou 50 procent efficiënter zijn dan het huidige elektriciteitsnetwerk. De Verduurzamers overweegt ook windenergie in te zetten: grotere molens buiten de stad of kleine op het dak. En volgens Van Zijderveld kan de woningbouw waarschijnlijk ook nog veel leren van oplossingen uit de lucht- en ruimtevaarttechniek. “Energiebesparing voor woningbouw is relatief nieuw”, zegt de Heijmans-directeur. Laat innovatie haar gang gaan. “Als je als overheid all electric afdwingt, zet je een gedeelte van de markt dicht.”

Dat is het nadeel van De Stroomversnelling, vindt Van Zijderveld. “Ik ben zeker voor versnelling. Maar ik mis de vrijheid om nul-op-de-meter situatieafhankelijk aan te pakken.”

Lees verder: Interview met Ramon van Zijderveld

Reageer op dit artikel