artikel

Op zoek naar oude parkeerterreinen

bouwbreed

Op zoek naar oude parkeerterreinen

Stagnatie en ergernis kunnen alleen bestreden worden met creativiteit. Een bouwondernemer investeert in een clubachtig wellnesscentrum en probeert zo een nieuw marktconcept uit te rollen. Een volgende stoort zich aan de wijze waarop onze dierbaren worden afgeserveerd in bestaande crematoria en ontwikkelt een eigentijds concept, waarin de klant (wie is hier de klant?) centraal staat. Een derde slaagt er in om tegen de stroom in met toekomstige kopers een loft-achtige aanpak te ontwikkelen in een oud leegstaand pand.

Pareltjes van ondernemerschap. En het bewijs dat er hoekjes en gaatjes in de vastgoedmarkt zijn, waar oprechte belangstelling en het scheppen van meerwaarde voor de klant centraal staan. Vaak zijn de nieuwe concepten zo voor de hand liggend, dat menigeen zich afvraagt: waarom heb ik dat niet bedacht? Veel van die oplossingen zijn ook een beetje retro. Er is een verlangen naar kwaliteit die langer meegaat; het dienstverleningsniveau ligt vele malen hoger dan nu gebruikelijk; details doen er toe.

Interessante vraag is of die innovaties ook aan de ‘onderkant’ van de markt mogelijk zijn. Ik denk het wel. Ook daar helpt retro-denken. Ik blijf gefascineerd door de vaststelling dat stadsbewoners eigenlijk liever ‘op de (volks)tuin’ wonen of ‘op Bakkum’ dan in hun stadshuis. Veel volkstuinen hebben plaats moeten maken voor gebouwen (kantoren en andere bedrijfspanden) die nu leeg staan. Stel dat we de ongebruikte parkeerterreinen bij die gebouwen nu eens tijdelijk, voor vijftien jaar, benutten voor volkstuinen en voor moestuinen, waar ook een klein huisje op mag staan. In de industriële wildernis scheppen we zo nieuwe oases van groen en levendigheid. Wedden dat er vanuit die nieuwe situatie vanzelf spannende plannen ontstaan voor die leegstaande gebouwen. Doe mij een parkeerterrein en ik begin morgen.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel