artikel

Niets is wat het lijkt

bouwbreed

Niets is wat het lijkt

Verstandige mensen zijn tot veel in staat. Zo visualiseerden twee burgers in Katwijk het windmolenpark dat daar voor de kust moet komen. Stelt u zich voor: een zonsondergang die verstoord wordt door een enorm goed zichtbaar pakket ijzerdraad.

Het eerste wat je je afvraagt is of ze die molens niet achter de zonsondergang kunnen neerzetten. Het tweede: waarom communiceert de rijksoverheid over dit soort ingrepen niet transparant? Vaak lijken Haagse bureaucraten en politici nog te denken dat burgers achterlijk zijn en Haagse feiten (“je ziet er niets van”) voor zoete koek slikken.

Die tijd ligt ver achter ons. In Katwijk is de combinatie van een wiskundige (die gewoon kan uitrekenen wat het betekent als je op zoveel kilometer uit de kust molens van een bepaalde hoogte neerzet) en een slimme ontwerper die snapt hoe je van getallen beeld maakt, genoeg om de werkelijkheid achter de Haagse horizon vandaan te toveren. Voor de goede orde. Ik woon aan de kust en ben voorstander van plaatsing van windmolens. Maar het gaat me vandaag niet om die windmolens, maar om de overheidscommunicatie. De wijze waarop de rijksoverheid de feiten presenteert en daarover in gesprek gaat met burgers, (toeristische) bedrijven, lagere overheden, etcetera. De rijksoverheid vergeet dat burgers niet alleen goed opgeleid en mondig zijn, maar ook steeds handiger zijn in het mobiliseren van de pers en andere netwerken. En in het spelen van het politieke spel. Alleen al daarom doet de rijksoverheid er goed aan niet haar eigen tegenstand te organiseren, maar samen met burgers en bedrijven te komen tot ‘dezelfde’ feiten. En op basis van die eenduidige feiten is de politiek aan zet. Als het dan nog mis gaat, kunnen we altijd nog helikoptervluchten organiseren om ’s avonds naar de ondergaande zon te kijken.

Lenny Vulperhorst, Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel