artikel

Nationale Boetedag

bouwbreed Premium

Nationale Boetedag

Het blijft een gedoe met die hogesnelheidslijn. De trubbelige première met ruziënde partijen kreeg een flitsend gevolg met nieuwe treinstellen die na de eerste de beste bocht al uit elkaar vielen. En nu fundatieverzakkingen, railverschuivingen en algen die het gevecht zijn aangegaan met het onderliggende beton.

Zouden de verantwoordelijken van al deze grappen en grollen er psychisch onder gebukt gaan? Ik denk het niet, want noch de blinde noch de kreupele voelt zich daar namelijk verantwoordelijk voor. Het zou een mooie geste zijn naar de gewone man, wiens zuur afgenomen belastingcenten telkenmale verbrast worden, als de ‘schuldigen’ met pek en veren bekleed op het naakte lichaam te voet het 125 kilometer lange treurtracé van de hogesnelheidslijn moesten afleggen. Misschien een idee om zo’n ‘Nationale Boetedag’ samen te laten vallen met een koekhappende Koningsdag. Elk jaar een schaamteoptocht samengesteld uit een top 50 van mislukte politici die misleid en gemanipuleerd zijn door hun overheidsdienaren.

De staart van deze opstoet kan afgesloten worden door diezelfde ambtenaren en hun adviserende beleidsmakers. Vooral deze laatste categorie die ‘omgekocht’ door lobbyisten met hun handig geouwehoer de cultuur afbreekt en zorgt voor bittere ellende en torenhoge faalkosten, mag niet ontbreken in het circus van Jeroen Bosch.

Naast de zichtbare blunders is het kleine leed veel erger, zoals bijvoorbeeld de brute uitschakeling van het slapende bedrijfsleven in het laatste restantje leerlingwezen. Vanaf 1 augustus neemt een nieuw opgetuigde club, genaamd ‘Stichting Bedrijfsleven Beroepsonderwijs’ de taken en verantwoordelijkheden over van de zeventien kenniscentra zoals Fundeon, Kenteq en Savantis. Zogenaamd gesteund door diverse ambtelijke brancheorganisaties, is er maar één aanleiding voor: het mbo nog meer macht geven. Nu cao-partners in de bouw ook nog hebben besloten de Bedrijfstakeigen Regeling de nek om te draaien is het helemaal gedaan met de inbreng vanuit de bouw. Ik zie het al voor me: ‘Te koop in Harderwijk: ideaal bed-bad-broodverblijf voor reizende gelukzoekers’.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel