artikel

Meetmethode verlaagt kosten van onderhoud constructies onder water

bouwbreed

Onderhoud van technische systemen die onder water liggen is vaak moeilijk en duur. Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut (IOF) in het Duitse Jena zeggen met een nieuwe meetmethode de kosten voor instandhouding te kunnen verminderen.

In de wijze waarop het IOF de zaken voorstelt, verloopt het bepalen van schade aan constructies onder water moeizaam. De verschillende bouwdelen moeten stuk voor stuk en in detail worden opgemeten. Metingen leren of bijvoorbeeld stalen buizen zodanig door oxidatie zijn aangetast dat reparatie of vervanging nodig is. Onderzoekers van het IOF hebben daarvoor een systeem ontwikkeld dat met een camera en sensoren constructies onder water opmeet en de waarden omzet in 3D-gegevens. Het prototype kan tot een diepte van 40 meter worden gebruikt. Het systeem heeft de omvang van een schoenendoos en weegt een kleine 11 kilo. Een duiker kan het systeem net zo gebruiken als een onderwatercamera. Omdat de bewegingsvrijheid onder water niet zo groot is, hoeft een duiker maar een beperkt aantal handelingen uit te voeren om de metingen uit te voeren.

Temperatuurwisselingen

Het toestel calibreert zichzelf doorlopend. Het systeem voorkomt op die manier dat temperatuurwisselingen de meetwaarden verstoren en dat de breking van het licht onder water een verkeerd beeld geeft van een object. Alle verzamelde gegevens worden via een kabel verstuurd omdat draadloze verzending onder water niet lukt.

Het IOF noemt het systeem een bruikbaar alternatief voor de bestaande meetmethoden die onder water te langzaam zijn of nog te weinig zijn doorontwikkeld voor inspecties in de praktijk. Het IOF ontwikkelde het systeem met plaatsgenoot 4hJENA engineering en het Noorseinstituut Christian Michelsen Research (CMR). De deelstaatregering van Thüringen waaronder Jena valt betaalde mee aan het onderzoek.

Een verdere ontwikkeling van het systeem moet driedimensionale metingen geschikt maken voor grotere dieptes en voor meer taken.

Reageer op dit artikel