artikel

Meer leiders en minder managers?

bouwbreed

Meer leiders en minder managers?

Om een organisatie te sturen zijn meerdere vaardigheden vereist. Bij enige mate van groei van een organisatie ontstaat de noodzaak om de organisatie met meerdere personen draaiende te houden. De beste directies zoeken dan mensen met talenten die ze zelf niet hebben.

Die hanteren de gedachte dat in de beste organisaties ‘jij kent wat ik niet ken, en ik ken wat jij niet kent’. Kennen kan ingeruild worden voor kunnen. Samen sterk. Daarbij kennen we managers en leiders.

Managers en leiders zijn verschillende types. Managers doen de dingen goed, leiders doen de goede dingen. Managers zijn rationeel, controleren kosten en budgetten, en hebben een gevoel van projectbeheersing zolang de budgetten niet overschreden worden.

Dat doen leiders ook. Leiders gaan niet budgetloos bouwen en maar zien waar het schip strandt. Maar leiders leiden ook met hun hart. Die voelen de noodzaak aan als er eens buiten de gebruikelijke richtlijnen en budgetten gehandeld moet worden. Om uiteindelijk per saldo een beter eindresultaat te behalen, qua winst, rendement, waarde, klanttevredenheid, innovatie, wat dan ook.

Google als bedrijf doet het wereldwijd best aardig. De leiders van Google hebben ingevoerd dat hun personeel 20 procent van de werktijd niet met hun directe werk bezig zijn, maar met nadenken over innovaties.

Managers van bouwbedrijven die een vermoeden hebben dat het personeel 20 procent van zijn tijd niet met hun directe werk bezig zijn… vult u het zelf maar in.

Toch eens minder managen en meer leiden, dan krijgt innovatie bij bouworganisaties een serieuze kans op bestaansrecht. Ook al lijkt dit onmogelijk in de huidige marktomstandigheden. Managers kunnen natuurlijk ook budgetten innovatie in hun bedrijfsbegroting opnemen.

Op dit moment bittere noodzaak voor iedere bouworganisatie die haar bestaansrecht wil bevestigen.

Leo van de Wal, trainer/consultant bij CBT Bouw

Reageer op dit artikel