artikel

Machinebediening valt ontwerpprijs ten deel

bouwbreed

Machinebediening valt ontwerpprijs ten deel

Een lcd-scherm informeert rioolreinigers die de eControl+ van de Tilburgse machinebouwer Rioned gebruiken tot in detail over wat het materieel op enig moment doet. Ontwerpbureau GBO uit Helmond kreeg voor de bedieningskast waarin het scherm is gemonteerd de Red Dot Award: Product Design 2015 in de categorie ‘industry, machinery and robotics’.

“De huidige technische behuizingen zijn voornamelijk functioneel en eenvoudig vormgegeven”, zegt Ruud Crommentuijn van GBO. In de markt van rioolreinigingsmachines is een lcd-scherm als onderdeel van de bediening in zijn woorden ‘revolutionair’. De draaiknop helpt de gebruiker door de digitale interface te navigeren en bijzonderheden op het scherm aan te passen. De knop is met werkhandschoenen aan te bedienen. Hetzelfde geldt voor de drukknoppen op de membraanfolie onder het scherm, waarmee de hoofdfuncties van de machine worden bediend. Elke knop heeft een led die de status van de bijbehorende functie weergeeft. Een reflectiewerend venster zorgt ervoor dat de gebruiker ook in de volle zon de informatie over bijvoorbeeld het pulseren van de waterstraal op het scherm kan lezen. De behuizing is uitgerust met een corona, een oplichtende band langs de omtrek van de kast die de status van de machine bij bediening op afstand aangeeft. De behuizing is gecertificeerd volgens bestendigheidsklasse IP65.

Het front van de bedieningskast is inclusief het scherm en de knoppen op maat gemaakt. Het scherm is 54 millimeter breed en 78 millimeter hoog. GBO ontwikkelde en produceerde een groot gedeelte van de behuizing, waarbij Venne Electronics fungeerde als leverancier van soft- en hardware. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met opdrachtgever Rioned. Met de software achter het systeem is het mogelijk door middel van een update het reinigingsproces nog verder inzichtelijk te maken en uit te breiden. De Tilburgse machinebouwer wil al zijn ­rioolreinigers uitrusten met de eControl+. Het overgrote deel van de catalogus is er al op aangepast.

Reageer op dit artikel