artikel

Lezerspanel: All electric wordt standaard Nul op de Meter

bouwbreed Premium

Lezerspanel: All electric wordt standaard Nul op de Meter

All electric wordt terecht de standaard voor nul-op-de-meterwoningen: deze stelling legde we voor aan ons Lezerspanel. Het grootste gedeelte van de panelleden is het hiermee eens: 58%. Degene die het er niet mee eens zijn, noemen als bezwaren dat de techniek nog niet zo ver is, het te duur is en de opslag van elektriciteit lastig is.

 

 

 

ONEENS 58%

Niek Hoogwout, advocaat Geelkerken Linskens

“Wonen en leven zonder gas is goed mogelijk. De bestaande woningvoorraad kan (op termijn) ook zodanig aangepast worden dat de woning zonder gas verwarmd wordt en er zonder gas gekookt wordt.” 

Herman den Boeft, directeur Ardee

“Met enige reservering, eens. Nieuwbouw en bepaalde bestaande bouw kunnen zo goed geïsoleerd worden, voorzien van warmteterugwinning/zonnepanelen/warmtepomp dat er weinig gas nodig zal zijn. Gas voor koken dan nog? Al eens inductie-gekookt? Eitje bakken is zelfs voor mij geen probleem. Dus geen gas meer nodig? Zou het dan toch waar worden dat al die steenkool in de grond blijft zitten? En dus dat gas ook? Jammer van al die (gas)pijperij in de woonwijken. Feest voor de Groningers?”

Herman Geers, medewerker technische dienst gemeente Bodegraven-Reeuwijk

“Er is momenteel veel mogelijk op energiegebied. Als dit niet met de ontwikkeling van de woningen en ook bedrijven wordt voorgeschreven, zal dit een landelijke doorbraak en financiering niet mogelijk maken. Er dient dan wel een tenzij-principe ingevoerd te worden.”

Frans van Pelt, eigenaar Telematic Randstad

“Energieneutraal bouwen wordt gepromoot door de overheid en zal mijns inziens door deze overheid beloond worden.”

H.J. Rienks, directeur Panta Rhei

“Ik maak woningen en bedrijfsgebouwen energieneutraal met een simpele technische ingreep met bewezen technologie.”

Rob Verbruggen, hoofd verkoop Inventum

“De warmtevraag in deze woningen is zover gedaald waardoor slim en efficiënt elektrisch verwarmen met een kleine warmtepomp de meest interessante optie zal worden. Verwarming zal bestaan uit deels centraal (leefvertrekken) en deels lokaal (slaapvertrekken). Ventilatieverliezen zijn bijna het gehele warmteverlies en kunnen eenvoudig gecompenseerd worden door een kleine warmtepomp die als bron ventilatielucht gebruikt.”

H. Timmermans, technisch adviseur Heijmans

“Gas als natuurlijke energiebron gaat verdwijnen. Elektriciteit kan dit overnemen, maar er zijn wel investeringen nodig in het distributienet en opwekking.”Bram Strookman, directeur Apollo Medical


“Je wordt wel erg afhankelijk van de zon of de wind op deze manier.”

ONEENS 42%

J. van den Bremer, directeur aannemingsbedrijf T.G.J. Hofstee

“Niet haalbaar en als dat wel zou lukken heeft het ook nadelen die pas later aan het licht komen.”

Erik Schot, eigenaar PlanGarant

“Nul-op-de-meterwoningen zijn ook prima te realiseren met een kleine cv-ketel. Moeten we wel zorgen dat de woningen bouwkundig energiezuinig zijn.”

Richard Wigmans, commercieel adviseur

“De techniek is nog niet zo ver. Dit duurt nog jaren, dan zijn er weer andere energievormen beschikbaar.”

Henk Cove, verkoper Molenaar Betonindustrie

“Deze standaard is voor het overgrote deel niet te bekostigen omdat een hypotheek erbij niet meer mogelijk of niet meer te betalen is.”

Jan van Wiggen, projectleider Jan van Wiggen Bouwmanagement en Advies

“Opslag van elektriciteit blijft een probleem. Combi van elektra en (waterstof) gas is het beste. we moeten naar kleinschalige installaties die overtollige elektra omzetten in waterstof.”

Ook meepraten in ons Lezerspanel? Meld je hier aan. 

Reageer op dit artikel