artikel

Kristallen van cellulose maken beton sterker

bouwbreed Premium

De treksterkte van beton kan 30 procent toenemen door de toevoeging van kristallen van cellulose aan de mortel.

De kristallen zorgen dat het water meer cementdeeltjes bereikt, zodat de hydratatie (chemische verharding van beton) langer doorgaat. Dat hebben onderzoekers van Purdue University uit West Lafayette in de Verenigde Staten ontdekt. Cellulose is een bijproduct van de papierindustrie en de landbouw. Het kan bijvoorbeeld worden gewonnen uit olifantsgras.

De kristallen hebben een lengte van enkele honderden nanometers en een dikte van zo’n 3 tot 20 nanometer. Met 0,2 procent van het volume van het cement zorgen ze voor dispersie van de cementdeeltjes, maar ook voor het transport van water tot in de kern van de cementdeeltjes. Daardoor neemt de hydratatiewarmte toe.

Reageer op dit artikel