artikel

Job rotation Rijkswaterstaat

bouwbreed

Job rotation Rijkswaterstaat

Mijn eerdere idee om onze ambtenaren van Rijkswaterstaat een jaar te ruilen met die van de zuiderburen wordt in 2016 uitgevoerd. Als leerproces over en weer. En vooral als experiment om uit te zoeken hoe het komt dat er reële verschillen in de weginfra zijn.

Heeft dat te maken met politieke prioriteiten, ambtelijk vakmanschap, investeringsvolume, opvatting over de weg (gaatjes vullen op een knollenveld met als enige extra verroeste en gebutste vangrails tegenover high tech op een biljartlaken), de lobby van Hans de Boer cs of het kabaal dat een wakkere krant maakt. Of zou de zuidelijke mentaliteit het verschil maken: in een Belgische file zie je veel blije gezichten (lekker anderhalf uur te laat op het werk) terwijl in Nederland de agressie er afspat (shit, hoe haal ik dat kwartier verloren tijd in). Overigens, dat verschil in tijdverlies op de weg is er echt, weet ik uit ervaring als regelmatige reiziger naar Brussel. En dat is al twintig jaar ongewijzigd.

Wat het experiment zal opleveren? Dat onze kennis voor de Belgen niet interessant is; ze modderen voort. En files? Allez zeg! En wat leren wij? Dat de wereld niet vergaat als we soms langer dan een kwartier stilstaan. En dat het best een onsje minder mag: want bij ons ontstaan lange files omdat de lampjes boven de weg of in de tunnel het niet doen.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel