artikel

Interview: Het werk wordt wel gedaan, hoor! De vraag is alleen door wie

bouwbreed Premium

Interview: Het werk wordt wel gedaan, hoor! De vraag is alleen door wie

Nederlandse bouwers zijn weliswaar lui en ‘gesurinamiseerd’, toch gaat ons landschap volgens trendwatcher Adjiedj Bakas het komende decennium flink veranderen. Want als de bestaande bouwers het niet doen, komen er vanzelf nieuwe. “Het werk wordt wel gedaan, hoor! De vraag is alleen door wie.”

Optops en ondergravingen in de steden, het Nederlandse platteland als vakantie-, rust-, en zengebied, varkensflats van honderd verdiepingen bij de havens, lokale 3D printshops die een einde maken aan een groot deel van het goederentransport, drones die de rest aan huis afleveren, automatische auto’s in plaats van streekbussen en kerncentrales in plaats van windmolens.

Bakas’ toekomstbeeld mag dan onconventioneel lijken, vergezocht is het niet. De trendwatcher schetst het naderende Nederland op basis van bestaande ontwerpen en technieken waaraan nu wordt gewerkt. Het zijn de bundeling en veelheid die zijn verhaal een futuristisch karakter geven.

Ronel Dielissen-Kleinjans, Cobouws hoofdredacteur-van-de-dag, heeft Bakas uitgenodigd om een beeld te schetsen van Nederland over vijf à tien jaar. “Lang genoeg voor echte veranderingen, en dichtbij genoeg om iets zinnigs over te zeggen”, vindt de directeur van Mebin. “Als je vanuit Google Earth naar Nederland kijkt, zie je een druk bevolkt conglomeraat binnen de vijfhoek Amsterdam/Zwolle/Arnhem/Eindhoven/Rotterdam, deels gelegen onder de zeespiegel die stijgt. Buiten dit gebied rustige delen. Als je trends bekijkt in de wereld, welke kansen biedt dit dan de komende vijf jaar voor bouwend Nederland?” Bakas: “Steden worden verdicht, naar boven met optops en naar beneden met ondergravingen. Tiny living zal opkomen. Nederland telt momenteel 3 miljoen singles en die willen allemaal in de stad wonen en recreëren op het platteland. Die hoeven niet veel te bezitten, maar huren liever.”

De veeteelt wordt geconcentreerd rond de havens. “De Tweede Maasvlakte heeft serieuze plannen om die varkensflats van Winy Maas te bouwen” – en de rest van het land wordt een recreatiegebied. Windmolenvrij, want die molens verstoren de meditatie en de lage brom maakt ons agressief. Er is bovendien een alternatief – “en dat kost lekker veel beton” – in de vorm van kerncentrales die draaien op kernafval en op thorium, een ingrediënt dat ruim voorradig is op de wereld, bijvoorbeeld in het zwarte zand van Ameland. “Genoeg om ons voor 10.000 jaar van energie te voorzien.”

Planten uit Wageningen

Vinex-wijken worden gesloopt en vervangen door bossen, want het zijn de getto’s van de toekomst. Vierkante betonblokken laten we begroeien met ‘die nieuwe planten uit Wageningen’ die beton niet kapot maken. “Nederland moet worden ontlelijkt.”

Overigens is niet alleen het platteland een recreatiegebied. Eigenlijk is heel Europa een toeristisch attractiepark. Qua bouw kunnen we daar op inspelen door modern-klassiekers neer te zetten, zoals het Inntel hotel in Zaanstad. “Japanners willen niet dezelfde flat zien als thuis. Ook Nederlanders houden helemaal niet van die rotzooi die architecten en stedenbouwers ontwerpen. Mensen willen een decor voor hun leven. Je moet gebouwen neerzetten waarvoor mensen op de foto willen.”

Harde materialen blijven belangrijk, ondanks de opkomst van plastic uit plantjes, want beton en staal hebben eigenschappen die plastic nooit zal krijgen. “Bovendien komen er wereldwijd elke dag 220.000 mensen bij. De koek wordt dus steeds groter.”

Online verloten we vijf trendboeken van Adjiedj Bakas. Weet u de echte stellingen van nep te onderscheiden? Doe dan mee aan de prijsvraag op www.cobouw.nl

Reageer op dit artikel