artikel

Ik verlang naar een slaapkamer

bouwbreed

Ik verlang naar een slaapkamer

Niet dat ik uitgeput over m’n toetsenbord hang. En toch verlang ik naar een slaapkamer. Ofwel: ik ben de verblijfsruimten beu, zeker in de woningbouw. Het ongenoegen sluimert al langer. Wat me dwars zit is de grote afstand tussen verblijfsgebieden en verblijfsruimten uit de bouwregelgeving en de woon- en slaapkamers van de bewoner, projectontwikkelaar, aannemer, makelaar, installateur. Van ons allemaal als gewoon mens dus.

Mooi principe hoor, vrije indeelbaarheid, maar wanneer komt het er nu echt van? Er stond ooit een reportage in uw lijfblad over een curieuze bewoner uit Almere die een vrije plattegrond ontwikkelde, met volle steun van een experimenterend gemeentelijk apparaat, aangevoerd door een gedreven en visionair bestuurder. En ja, in steden wordt wel eens een loft ontwikkeld. Maar vaak is het wachten tot bij de bouwsuper gipsplaten zijn gekocht om er een slaapkamer in te timmeren. Lekker knus en beschermd.

Sinds Monicair weten we bovendien dat de luchtkwaliteit in die slaapkamer veel minder goed is. Daarom wil ik ervan af, van die verblijfsruimten. En ik wil in de bouwregels zien dat er een kamer is waar twee personen gezond kunnen slapen. De huidige ventilatie-eis voldoet niet: 12 m2 VG of VR levert niet de ventilatiehoeveelheid op voor twee gezonde volwassenen. De eis is alleen zo ingewikkeld opgeschreven, omdat we bouwregeltechnisch onze kop in het zand steken en negeren dat in de meeste huizen twee mensen ‘verblijven’ in een slaapkamer. Excuses, ik bedoel natuurlijk dat deel van het ingedeelde verblijfsgebied met de opstelmogelijkheid om met twee personen horizontaal te verblijven gedurende een deel van een etmaal. Het staat zo niet letterlijk in het Bouwbesluit, maar het scheelt niet veel. Het afstandelijk opschrijven van regels belemmert het leggen van de koppeling tussen wat we ontwerpen en de (terechte) eisen die we willen stellen.

Daarom: ophouden met die pseudo-waardenvrije verjuridisering van onze nachtrust. Ik wil mijn slaapkamer terug, ook in de bouwregels.

Harm Valk, senior-adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs

Reageer op dit artikel