artikel

Huisvester

bouwbreed

Huisvester

Huisvester is een erg mooi woord. Jammer overigens dat de spellingscorrectie een foutmelding geeft, maar daar trek ik me even niets van aan. We gebruiken het woord eigenlijk alleen in: volkshuisvesting. Maar terwijl ‘-ing’ duidt op een bestaande situatie en passief is (het gehuisvest zijn), kan ‘-er’ ook gaan over iets toekomstigs en is het woord actiever (iemand zorgt voor huis- vesting).

Omdat er veel deelmarkten in het vastgoed zijn, waar de komende jaren niet zo veel nieuws wordt toegevoegd, moet veel intensiever en creatiever gebruik worden gemaakt van de bestaande voorraad. Dat is best ingewikkeld, omdat veel gebouwen gedateerd of gedeeltelijk versleten zijn en daarom minder aantrekkelijk. Dat gaat niet alleen over kantoren en bedrijfsgebouwen, maar ook over winkels, woningen en voorzieningen. Nu zoeken eigenaren en gebruikers met behulp van makelaars naar een match. Even los van de andere drie p’s (kwaliteit van het gebouw, ligging, benchmark) is prijs vaak beslissend. Volgens mij moet het anders.

Is er niet behoefte in de markt aan een nieuw soort functie? Een huisvester. Iemand die de rollen in zich verenigt van makelaar, architect, kostendeskundige, financieel adviseur en bouwmanager. Een huisvester moet in de eerste plaats kunnen toveren. Hij helpt de vrager zijn eisen te formuleren. Vervolgens maakt hij op de achterkant van een sigarendoosje vier schetsen, hoe een aantal bestaande gebouwen benut en getransformeerd kan worden. En wat dat kost en hoe dat gefinancierd kan worden. Bovendien moet die huisvester garant staan voor de kosten van de realisatie. Zo’n huisvester zou zich in mijn beeld wel moeten specialiseren. Bijvoorbeeld in woningen, kantoren of winkels. Het gaat namelijk om een vak en dat vraagt naast brede ook diepe kennis. De huisvester zou wel eens het oliemannetje van de vastgoedmarkt kunnen worden.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel