artikel

Geen ingewikkelde kreten

bouwbreed

Geen ingewikkelde kreten

Je hebt van die gezegdes waarmee alles in één keer duidelijk wordt. Zelf vind ik ‘niet lullen maar poetsen’ een sprekend voorbeeld. Ik moest eraan toen ik laatst weer een reclame van één van de Nederlandse energieleveranciers voorbij zag komen.

Het ging over een thermostaat in huis die op ieder moment van de dag live inzicht geeft in het stroom- en gasverbruik. U kent ze ongetwijfeld wel. En met die thermostaat komen ook weer heel veel nieuwe mogelijkheden binnen handbereik. Voor de klant én voor de leverancier.

Wat mij verbaasde is het feit dat energieleveranciers blijkbaar is gelukt wat de elektrotechnische branche niet goed duidelijk heeft kunnen maken: domotica. Al decennialang worstelen we met een begrip dat maar moeilijk uit te leggen valt. Natuurlijk weet iedereen dat domotica een goed bedachte samenvoeging is van domus (huis), telecommunicatie en informatica. Maar als ieder gesprek met die uitleg moet beginnen, dan kan het blijkbaar toch beter. En dat is precies wat de energiewereld goed heeft begrepen en opgepakt.

Domotica of huisautomatisering moet je gewoon doen. Geen ingewikkelde kreten, gewoon ervoor zorgen dat de consument huisautomatisering inzet zonder dat hij of zij het zelf weet of er lang bij stil staat. Op de golf die de energieleveranciers in beweging hebben gebracht, moeten wij als branche meevaren. Niet met ingewikkelde kreten maar met oplossingen die de consument nodig heeft of als handig of prettig ervaart.

We zullen ook wel moeten. De volgende golf komt er namelijk al weer aan. Draadloos internet is inmiddels in ieder huishouden ingeburgerd. Steeds meer apparatuur wordt zo verbonden met internet. Dat begint nu met muzieksystemen die verbonden zijn met de wifi-router thuis en via de smartphone worden bediend – de eerste stap op weg naar wat zo mooi heet het ‘internet of things’. De komst daarvan maakt domotica bereikbaarder dan ooit. Profiteer daarvan! De beweging die de energiewereld in gang heeft gezet, moeten wij voortzetten. Zonder ingewikkelde kreten of afkortingen. Een slim product of ‘ontzorgende’ oplossing is meer dan genoeg! En als u het dan toch moet beschrijven, gebruik dan een kreet die geen uitleg nodig heeft. Weet u zo’n kreet of woord? Ik hoor het graag.

Hans Segers, Federatie Elektrotechniek

Reageer op dit artikel