artikel

De laatste horde

bouwbreed

De laatste horde

Onlangs kwam het CBS met het positieve bericht dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2015 voor het eerst sinds eind 2008 in alle provincies zijn gestegen.

De laatste provincies waar de prijzen gingen stijgen waren Friesland, Drenthe en Zeeland, met respectievelijk een prijsstijging van 1,2, 1,1 en 0,2 procent. Dit staat nog wel in schril contrast met de sterke prijsstijgingen in Amsterdam (+10 procent) en Utrecht (+6,9 procent).

Tegelijkertijd maakte het CBS de nieuwe cijfers over de aanbodtijd van woningen bekend. Deze cijfers blijven nog achter bij het herstel van de woningprijzen. Het duurde in maart 2015 namelijk nog 23 maanden voordat een woning verkocht was. De aanbodtijd is pas sinds december 2014 heel licht gaan dalen, toen het nog gemiddeld 24 maanden duurde voordat een woning werd verkocht. De woningprijzen stijgen echter al sinds april 2014 in vergelijking met een jaar eerder. De aanbodtijd reageert dus met een flinke vertraging op de stijging van de woningprijzen.

Dat de woningprijzen alweer sterk stijgen, terwijl woningen nog lang te koop staan, heeft te maken met de tweedeling op de woningmarkt. Woningen die binnen een kalendermaand worden verkocht, zijn namelijk niet opgenomen in deze statistiek. Daar komen de prijsstijgingen, vooral die in de grote steden, waarschijnlijk vandaan. De woningen die heel snel verkopen stijgen vaak sterk in prijs. Daar tegenover staat nog een groot deel van de woningen die lang te koop staan waarvan de prijzen minder hard stijgen of zelfs nog dalen.

Een belangrijke horde die de woningmarkt nog moet nemen is dat het herstel breed gedragen moet worden. Nu leunt het herstel van de woningmarkt slechts op een deel van de woningmarkt. Dit is ook voor de bouw belangrijk. Hoe breder het herstel van de woningmarkt, hoe meer werk dit oplevert. Meer werk In renovatie, maar ook aan nieuwe woningen.

Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw Economisch Bureau ABN AMRO

Reageren kan via twitter.com/MadelineBuijs of via madeline.buijs@nl.abnamro.com

Reageer op dit artikel