artikel

De eerste indruk … en daar gaat de opdracht

bouwbreed

De eerste indruk … en daar gaat de opdracht

Kent u die test waarbij iemand op de linker afbeelding een driedelig pak draagt en op de rechter afbeelding een versleten spijkerbroek en een te groot overhemd? En diezelfde man in pak maar in andere kleuren? Vraag: is de linker of rechter werkloos, en wordt de linker of rechter eerder ontslagen?

Bij het zien van diezelfde man in verschillende kleding, krijg je een onbewust gevoel en beoordeel je hem. Die linker zal wel succesvol, hoogopgeleid en rijk zijn, terwijl je denkt dat de rechter een slons is, een beetje stinkt en nergens aan de bak komt.

En dat alles vanuit je onderbewuste, op basis van het zien van een plaatje met exact dezelfde persoon.

Zo gaat het in de ‘boze grotemensenwereld’ ook. Hoe je het ook wendt of keert, de eerste indruk is vaak allesbepalend en drukt een stempel op iemand. Vind je hem arrogant, dan staat hij meteen al met 2-0 achter. Is de indruk dat het een sympathieke vent is, dan heeft hij al direct credits opgebouwd.

Bij aanbestedingen draait het niet langer om alleen de prijs, maar schrijven we ook complete plannen over de aanpak van het werk. En negen van de tien keer houdt de aanbestedende partij ook een interview met de sleutelfunctionarissen. De interviewer haalt de betreffende persoon op bij de receptie, ziet hem zitten en denkt direct: “Wat een arrogante man, hij denkt zeker dat hij alles weet.”

Terwijl de geïnterviewde misschien net een schilderij aan de muur bekijkt – dat net boven ooghoogte hangt – en denkt: “Wat een mooi schilderij is dat!”Doordat zijn kin iets omhoog wijst, wekt hij een verkeerde eerste indruk. En dus staat hij al 2-0 achter, zonder dat hij het weet!

Ingeborg van den Ban, tendermanager Strukton Worksphere

Reageer op dit artikel