artikel

Blog: Wie is de koning(in) van de bouw?

bouwbreed Premium

Wie is de koning of koningin van de bouw? Deze vraag borrelde bij me op toen ik gisteren op de vrijmarkt een oranje tompouce naar binnen werkte. Waar zou zo’n man of vrouw aan moeten voldoen? Zoekt u mee?

De koning(in) is de baas. Koning is na keizer de hoogste vorstelijke titel. In menig land – en in The Lion King 1, 2 en 3 – is (of was) de koning de hoogste gezagsdrager. Wie is dat in de bouw? De bestuursvoorzitter van één van de grote bouwbedrijven? De aandeelhouders? De baas van de brancheorganisatie? De baas van de grootste opdrachtgever? Een minister?

 

De koning(in) is een boegbeeld. Wie Nederland zegt, zegt tulpen, klompen, grachten, blowen in Amsterdam en… Koning Willem-Alexander en Maxima. Leden van de Koninklijke familie worden dan ook regelmatig ingezet als ambassadeurs bij internationale handelsbetrekkingen. Heeft de bouw een boegbeeld?

Een koning(in) kan iets heel goed. Je hebt de ‘King of Rock and Roll‘ (daar zijn er meer van), ‘King Of Swing‘, ‘Queen Of Pop‘ en ‘Queen Of Rock and Soul’. Wie een dergelijke bijnaam draagt is goed (de beste?) in wat hij of zij doet. Voor wie geldt dat in de bouw? De meest winstgevende of klantvriendelijke bouwer, de winnaar van de Zilveren Troffel of de architect die het Gebouw van het Jaar ontworpen heeft?

 

Een koning(in) is erfelijk belast met zijn taak? Zullen we daar maar niet te zwaar aan tillen? Al zijn er natuurlijk heel wat bouwfamilies in Nederland. Maar ben je een ‘bouwroyal’ als je Dura, Wessels, Heijmans, Tijhuis, Hegeman, Vermeer of Aan de Stegge heet?

Tot zover wat randvoorwaarden. Wie is volgens u de koning(in) van de bouw? Mocht u zin hebben in een wat serieuzere competitie: ‘powervrouwen’ voordragen voor de titel ‘duurzame bouwvrouw 2015’ kan nog altijd.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel