artikel

Blog: Onbetrouwbare overheid

bouwbreed Premium

In het oosten des lands is een vreemde strijd gaande. Enkele gemeenten zijn, de crisis meer dan zat, bezig met het ontwikkelen van mooie plannen. Ze willen namelijk vooruit. De wijzer van de economische barometer gaat richting groen en de consument ontwaakt uit zijn winterslaap. Zevenaar zint op een outletcenter, Arnhem wil graag een Bauhaus.

De gemeente Nijmegen ziet geen enkele belemmering voor de bouw van een vestiging van Hornbach in het uitbreidingsgebied Ressen. Daar zijn duizenden woningen gepland in het kader van de ontwikkeling van de Waalsprong. Nu hebben bewoners van nieuwbouwhuizen misschien niet meteen een nieuw interieur nodig (of je moet een casco hebben gekocht, dan wel natuurlijk), maar wat dacht je van al die tuinen die alleen al aangelegd moeten worden?

Goed gezien van de Hornbach of welke investeerder daar ook achter zit. En de gemeente wil ook graag meewerken. Mooi nieuws allemaal. De kurk is waarschijnlijk al van de champagnefles gegaan in de directiekamer, maar het feestje had misschien toch even uitgesteld moeten worden. De provincie wil het namelijk niet hebben. Die ziet allemaal beren op de weg. Ook in Arnhem en Zevenaar. Dat soort ontwikkelingen aan de randen van steden zou de waardevolle centra ten gronde richten. Leegstand is het doemscenario.

‘’Dat willen we toch niet? Wat hebben we een paar jaar geleden nou samen afgesproken?’’, spreekt de provinciale ordebewaker in Arnhem de kinderen in de klas streng toe. Alle seinen op rood dus, geen fratsen.

Zoals de zaken er nu voor staan, belooft het nog een harde strijd te worden ook. Het woord rechter is al gevallen en meestal staat een gang naar de Raad van State in het verlengde daarvan. Dat gaat kostbare jaren duren voordat de spreekwoordelijke schop de grond in kan.

Het is als ondernemer toch om moedeloos en radeloos van te worden? Die ruziënde overheden die elkaar vliegen afvangen en ondertussen de vooruitgang tegenhouden. Hebben we misschien  toch niet een bestuurslaag te veel?

De regio Arnhem-Nijmegen kan dit gedoe niet gebruiken. Uit onderzoek van de commissie Sterk Bestuur, in opdracht nota bene van de provincie Gelderland en de VNG,  is namelijk gebleken dat in Gelderland de economie in de regio Nijmegen er bijzonder slecht voor staat. Plaats 45 op de economische ranglijst van regio’s. Een andere conclusie is dat de gemeenten Arnhem en Nijmegen zich eerder gedragen als concurrenten dan als partners en dat sprake is van een gebrekkige samenwerkingscultuur.

Nu deed de verantwoordelijke Gelderse gedeputeerde in Cobouw vorige week juist de oproep aan gemeenten om over grote bouwplannen vooral onderling te overleggen en een en ander af te stemmen. Nou, ik zie dat dus nog niet gebeuren. Als investeerder zou ik denken: wegwezen hier. Een onbetrouwbare overheid, daar valt ook later niet veel goeds van te verwachten. Heeft Almere al een Hornbach? Daar wordt ook veel gebouwd!

Jan Sint Nicolaas, verslaggever en coördinator redactie techniek van Cobouw

Reageer onder deze blog of via twitter op @jan_sint


 

Reageer op dit artikel