artikel

Blog: De onderbuik

bouwbreed

Blog: De onderbuik

Dat onverstand regeert is trouwe fans van mijn rubriek allang diets gemaakt. Toch wil ik u enkele schrijnende voorbeelden van deze week niet onthouden, niet ‘ter leeringhe ende vermaeck’, want vermaakt heb ik mij niet, maar alleen maar ter lering.

Neem de klimaatzaak. De Staat der Nederlanden komt nauwelijks verder in zijn verweer dan dat het om een politieke discussie gaat die niet door de rechter beslecht mag worden. Het gaat immers om gekozen vertegenwoordigers die legitiem hun werk doen. Het is net zo’n fictie als het zonder last of ruggenspraak waarmee Kamerleden moeten werken en de scheiding der machten.

Alleen al een tweet van een VVD-Kamerlid bewijst dat. Die fulmineerde over extreem-linkse hobbyclubs die progressief getinte rechters in de gelegenheid stellen de politiek te overrulen. Dat Kamerlid geeft er blijk van geen respect te hebben voor de rechtsstaat. Hoe kan die legitiem zijn werk doen. Niet dus. Dan is het maar goed dat er rechters zijn die op basis van feiten in plaats van politiek onderbuikgevoel kunnen oordelen.

Het gedrag van dit Kamerlid, dat uiteraard onmiddellijk ontslagen zou moeten worden, wekt niet eens verbazing gezien de uitspraken destijds van premier Mark Rutte over een weinig kosher Limburgs Kamerlid die frauduleus gedeclareerd heeft. Het ging maar om weinig en hij betaalde terug, dus hoefde niet weg, was de mening van de premier. In een dergelijke gecorrumpeerde omgeving kun je van simpele Kamerleden niets meer verwachten.

Ook in Groningen zijn ze uitermate blij met het feit dat een rechter kan ingrijpen in overheidsbesluiten. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wil de gaskraan bij Loppersum verder dichthebben. Natuurlijk gaat het om een voorlopige voorziening, dus definitief kan er nog wat anders gebeuren. Maar intussen rekenen Henk Kamp en het Centraal Planbureau wel met een hogere opbrengst uit Loppersum.

En dan nu weer het geklungel rond uitgeprocedeerde asielzoekers. Moeten die nu bed, bad en brood hebben. Volgens de PvdA wel, volgens de VVD niet. Beide partijen beroepen zich op een uitspraak van de Raad van Europa die kennelijk multi-interpretabel is. Wat mij dan het meest verbaast, is dat humanitair zijn kennelijk niet meer in het vocabulaire van de VVD voorkomt. Bang zeker dat de PVV ze definitief aan de kant zet als kleine partij. Gelukkig zijn er dan nog rechters die dan de noodzakelijke tekstexegese kunnen uitvoeren.

Niet alleen in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven kan er wel eens iets fout gaan. En ook dan is de onderbuik kennelijk het gevoel op basis waarvan een bedrijf geleid moet worden. Arm bedrijf. Zo was er deze week Paul van Riel van Fugro die aan bangmakerij deed. Als Boskalis ons overneemt, zo zei hij, dan verliest het bedrijf bijna alle omzet. In een civiele procedure moet je zo’n uitspraak op zijn minst aannemelijk maken, in een krant kom je weg met de opmerking dat de klanten onafhankelijkheid eisen. Dan vraag ik mij af waarom Dura Vermeer nog steeds Advin heeft en Heijmans Breijn. Of zou dat de reden zijn dat die bedrijven slecht presteren? Dat gelooft toch niemand. Bovendien kun je veel van Boskalis-baas Peter Berdowski zeggen, maar niet dat hij gek is. Als hij ook maar zou vermoeden dat de omzet van Fugro wegloopt, dan zou hij het wel uit zijn hoofd laten om zelfs maar aandelen in het bedrijf te nemen.

Nee, het doet eerder denken aan de onderbuik die ook Ben Vree van Smit Internationale toonde in het overnamegevecht. Die hield iedereen die het maar horen wilde voor dat als piraat Boskalis zijn mooie bedrijf zou overnemen, dit het einde zou betekenen van Hollands Glorie. Ook toen toonde Berdowski zijn rationele gelijk.

Kortom, het wordt tijd dat mensen weer eens rationeel gaan denken in plaats van met hun onderbuik. Dat is veel beter voor de aarde en scheelt rechters een hoop werk.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel