artikel

Blog: Bouwmodel

bouwbreed

Blog: Bouwmodel

Op welke bouwplaats werkt deze dame? Dat was mijn eerste gedachte bij de presentatie van de banner voor de Dag van de Bouw. Eindelijk eens een vlotte stoere bouwvrouw, die het Jaar van de Ruimte aankondigt op 13 juni, dacht ik nog, een tikkeltje naïef.

 

Helaas leert een telefoontje naar Bouwend Nederland dat de dame die ruim honderd bouwhekken – het aantal aanmeldingen valt nog wat tegen – siert, niet in de sector werkzaam is: ze is fotomodel en geen bouwvrouw. Haar truitje is eigenlijk ook wit en niet oranje, verklapt de woordvoerder verder. “Enige mate van zelfspot is ook belangrijk”, voegde hij daar nog aan toe.

 

Wat een desillusie! Let wel: ik gun deze dame natuurlijk een boterham, maar eigenlijk heb je daar toch een ander beeld bij. ‘Vrouwen kunnen niet bouwen’, luidde een boek van Marjet Rutten. De sector maakt het vrouwen nog weinig aantrekkelijk er te komen werken, is zo’n beetje de conclusie van het boek.

Harder zoeken

Ook ik loop al een jaartje of wat rond in de bouwsector, en zie nog steeds bar weinig dames op de bouwplaats. Ik beschouw mezelf als journalist ook niet als bouwvrouw, maar verdien mijn boterham dankzij de bouwsector. Er is wel sprake van een kleine kentering: een vrouwelijke HID of projectmanager is geen uitzondering meer. En onlangs hadden we op de redactie van Cobouw met directeur Ronel Dielissen van Mebin een geweldige bouwdame als gasthoofdredacteur.

Het is wat harder zoeken, maar ze zijn er echt. De ambitie is voor de Duurzame Bouwvrouw 2015 minimaal honderd dames op te sporen met een groen hart voor de bouw. Samen met mede-juryleden Maxime Verhagen, Ellen van Acht, Jan Willem van de Groep en Mascha van den Heuvel zullen we de meest geschikte kandidaten kiezen.

Waarneming

Eigenlijk hou ik niet zo van die speciale ‘vrouwendingen’, maar tegelijkertijd is mijn stellige overtuiging dat vrouwen in de bouw wel een extra duwtje in de rug verdienen. Zoiets als het initiatief van minister Jet Bussemaker voor Topvrouwen. Het zou niet misstaan als er extra dames in de bouw terechtkomen, want de top 50 bouwbedrijven van de Cobouw50 kent geen enkele vrouwelijke CEO. En ook in de ‘buitenbanen’ als schilder, metselaar, timmerman of asfalteerder zijn vrouwen nog steeds een zeer hoge uitzondering. 

De harde cijfertjes onderbouwen mijn eigen waarneming. De meest recente cijfers van EIB, CPB en CBS schetsen geen vrolijk beeld over het aantal vrouwen in de bouw: ongeveer 8 procent van alle werknemers in de bouw is vrouw en het aandeel onder leidinggevenden blijft steken op 5 procent.  De emancipatie in de bouw zet niet door en de prognoses voor de komende jaren zijn eveneens weinig hoopvol. Is dat erg? We associeren de bouw vooral met stoere mannen en dat lijkt op korte termijn niet te gaan veranderen.

De foto-serie van de Noord-Zuidlijn van de ondergrondse tunnelbouwers was wat dat betreft beter passend als uithangbord op de Dag van de Bouw dan bovengenoemde dame. Maar ja, dat is mijn bescheiden mening als vrouw. Waarschijnlijk vindt de gemiddelde man het juist een verademing om eens een mooie vrouw te zien binnen de bouwhekken die de bouw de ruimte geeft, ook al is het alleen op doek. 

Ingrid Koenen, journalist Cobouw

Reageren op deze blog? Dat kan via Twitter op @ingridkoenen

Reageer op dit artikel