artikel

Blog: 10 keer time-lapse op de bouwplaats

bouwbreed

Bouwers in actie. Voor een Cobouw-redacteur is er weinig mooier dan dat. Helaas heb ik geen tijd om iedere dag uren met mijn broodtrommeltje bij het bouwhek te posten. Gelukkig staan er genoeg ‘time-lapsen’ online, filmpjes waar de bouw van een weg, kantoor of woning wordt samengevat in een filmpje van een paar minuten. Hier tien favorieten.

Wat zien we? De bouw van een Chinees hotel met vijftien verdiepingen. Het gebouw is binnen 48 uur klaar (plus nog een paar dagen voor de afbouw). Waarom kijken? Het is de best bekeken bouw-timelapse op YouTube. Wat zijn die Chinezen snel hè?

Wat zien we? VolkerWessels renoveert in één dag een hoekwoning. Waarom kijken? Wat zijn ze snel hè, die Hollanders?  

Wat zien we? De plaatsing van een enorme stalen ligger in de Galecopperbrug, ofwel de A12 over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Waarom kijken? De nachtelijke beelden zijn om door een ringetje te halen. Mooi voorbeeld van ‘sexy infra‘ bovendien. Wat zien we? De ontwikkeling van Defensie-eiland in Woerden door de ontwikkelcombinatie De Wasserij, een samenwerkingsverband van Blauwhoed en VORM Ontwikkeling. Waarom kijken? Be a pioneer. Toen deze blog geschreven werd was het filmpje minder dan 50 keer bekeken op YouTube.

Wat zien we? De sloop van tuincentrum Flowerdream. Waarom kijken? De kassen gaan mooi tegen de vlakte. Het lieflijke pianodeuntje doet ook veel. 

Wat zien we? De bouw van een Tiny House. Of eigenlijk meer een houten caravan. Waarom kijken? Je krijgt een idee hoe je zelf zo’n ding moet bouwen, van tekening tot eindproduct.

Wat zien we? De verbouwing van de Neherkade in Den Haag. De Neherkade wordt breder en onder de kruising met het Leeghwaterplein komt een onderdoorgang voor het doorgaande verkeer. Waarom kijken? De hele boel gaat op de schop. Met episch muziekje. Wat zien we? Het inschuiven van de stationspassage in Tilburg, oktober 2014. Waarom kijken? Zoek de verschillen. Na tien dagen is alles anders. Wat zien we? De renovatie van de hoogbouw Weezenhof in Nijmegen. Waarom kijken? Het lijkt alsof er minutenlang niets gebeurt, maar wie naar het begin teruggaat ziet wel degelijk héél veel verschil.

Wat zien we? De bouw bouw het hoogste gebouw ter wereld. In 45 seconden. Waarom kijken? Het is de Burj Khalifa. Punt. 

Ook een mooie time-lapse gezien? Zet het in een reactie onder dit bericht of tweet/mail de link even door.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel