artikel

‘Blijven zitten in je torenkamertje helpt niet’

bouwbreed

‘Blijven zitten in je torenkamertje helpt niet’

Het grote Heij­mans heeft voor woningrenovatie de samenwerking gezocht met De Verduurzamers, een groep kleinere partijen. “Daar voelen we ons niet te groot voor”, zegt Ramon van Zijderveld, directeur renovatie, beheer en onderhoud bij Heijmans.

Zo’n twee jaar geleden ging het stuur om bij Heijmans. Een uitgedacht renovatieconcept was er nog niet. “Dat stond nog in de kinderschoenen”, zegt Ramon van Zijderveld. Bovendien hadden de Heijmans-vestigingen in het land ieder hun eigen renovatieaanpak. “Renovatie zat versnipperd bij de bedrijven.”

Van Zijderveld werd gevraagd de renovatiepoot te trekken en uit te breiden. Na die twee jaar is Heijmans er klaar voor. Vanuit vestingen in Rotterdam, Amersfoort, Rosmalen, Huizen, Grijpskerke en Drachten wordt het land bestreken.

Heijmans trekt samen op in een coalitie met De Verduurzamers, met daarin onder andere AG Nova Architecten en Talen, onderhoudspecialist. “Het is geen gelegenheidsconsortium”, benadrukt Van Zijderveld.

De eerste successen liggen binnen handbereik. Bij corporatie SSW zit Heijmans bij de laatste drie om twee flats in De Bilt naar nul-op-de-meter te renoveren; voor een corporatie in Tilburg lopen vergaande gesprekken; en onlangs werd De Verduurzamers toegelaten tot de laatste drie door Mitros voor de zogeheten flat met toekomst, een jarenzestigflat die naar nul-op-de-meter gerenoveerd moet worden.

Heijmans sloot zich in 2013 aan bij De Verduurzamers, toen deze groep op zoek was naar een aannemer. Dat gebeurde na een kop koffie op zonnige dag in een bos bij Roosendaal, vertelt Van Zijderveld. Hij zat daar met Chiel Boonstra, passiefhuisspecialist van Trecodome die net als Van Zijderveld uit Roosendaal komt. Boonstra werkt ook voor Built4U, een passiefhuisrenovatieprogramma met onder andere Doorwin en The Source van Maurits van Oranje. Rob Withaar van Talen zat ook aan de koffietafel en er ontstond een “klik”.

Sinds de Roosendaalse koffie huizen de Verduurzamers bij Jeroen Osendarp van AG Nova Architecten in Amersfoort. “Dat hebben we getransformeerd tot Huis van de Verduurzamers”, grijnst Van Zijderveld.

Nee, Heijmans voelt zich niet te groot om mee doen aan deze coalitie. “Je kunt als Heijmans blijven zitten in je torenkamertje, maar daar schiet je niet veel mee op. De toegevoegde waarde zit in de ketensamenwerking”, vindt Van Zijderveld. “Dat Talen met zijn ervaring als vastgoedspecialist erbij zit, is voor ons als Heijmans geen bedreiging, het is echt een toevoeging.”

Naast deelname aan De Verduurzamers probeert Heijmans zelf aan de weg te timmeren met Zero Ready, een renovatieconcept voor grondgebonden woningen. De overlap tussen Heijmans’ Zero Ready en De Verduurzamers zijn de gevels en de installaties.

Zero Ready heeft sinds eind 2014 handen en voeten gekregen. In het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (Icdubo) op het RDM-terrein in Heijplaat, Rotterdam heeft Heijmans een dwarsdoorsnede van een Zero Ready-woning staan. Van Zijderveld ontvangt regelmatig potentiële opdrachtgevers, zoals vereniging van eigenaren en corporaties. De renovatiedirecteur ziet bij hen nog erg veel twijfel over een grote stap die verder gaat dan label B. Ze kiezen vaak voor kleine, losse aanpassingen die toch al gauw 30.000 euro per woning kosten: isoleren aan de onderzijde van de kap, een hr-ketel ophangen, dubbelglas plaatsen en de spouw isoleren “Lapwerk”, meent Van Zijderveld.

Mocht een klant niet in één keer naar energieneutraal willen, dan adviseert hij te starten met een “kap”, dat wil zeggen een passiefhuisschil als basis: triple glas, een decentrale wtw-unit (warmteterugwinning) en een luchtventilatiesysteem. Prijs? Rond de 45.000 euro. Wil je helemaal naar energieneutraal, kun je kiezen voor zonnepanelen en een zonneboiler. Prijs? Rond de 53.000 euro. Zero Ready is eigenlijk een opschaalmodel. Het begint bij een A-label-renovatie, maar kan uitgebreid worden naar nul-op-de-meter.

Samen met Fakton heeft Heijmans een rekenmodel opgezet waarbij klanten direct kunnen zien of hun investering rendabel is. Uitgangspunt in het model is ook dat meegelift kan worden op de energieprestatievergoeding. Dat wil zeggen: de verhuurder mag een vergoeding vragen voor het wegstrepen van de energierekening. Knoppen in het rekenmodel: huur, energie, onderhoud en beheer. De woonlasten voor de bewoner en de investering voor de verhuurder worden direct zichtbaar.

Van Zijderveld hoopt over een paar jaar honderd Zero Ready-woningen te hebben staan. En over vijf jaar? Dat durft hij niet te zeggen. “Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk. Maar dat is afhankelijk van bijvoorbeeld de ambitie van corporaties.”

Ramon van Zijderveld

Ramon van Zijderveld (Zwijndrecht, 1972) kwam na een studie aan de HTS in Rotterdam bij IJsselbouw te werken. Na twee jaar werd het bedrijf uit Capelle aan den IJssel overgenomen door Heijmans. Hij begon als “assistent van de assistent” en werd later projectleider, projectontwikkelaar, adjunct directeur productie en regiodirecteur woningbouw. Van Zijderveld heeft recent een duurzame eigen woning gebouwd: met een warmtepomp, vraaggestuurde ventilatie, vloerverwarming, douche-warmteterugwinning en zonneboiler. Of dat een nul-op-de-meterwoning wordt? “Moeilijk”, zegt hij. “Het is een woning met flink volume, de aanschaf van pv-cellen is de volgende stap.” Zijderveld woont samen en heeft een zoon. In zijn vrije tijd golft en fitnest hij. Hij nam vijf keer deel aan de Roparun, een estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam en haalde met zijn team hiermee 600.000 euro op wat wordt gebruikt om het leven van kankerpatiënten dragelijker te maken.

Reageer op dit artikel