artikel

Zalig zijn de onwetenden

bouwbreed

Zalig zijn de onwetenden

Ignorance is bliss, zeggen de Engelsen. Dat was mijn associatie bij de bestudering van het rapport van Monicair, naar luchtkwaliteit in afzonderlijke kamers van woningen. De luchtkwaliteit is vaak belabberd, maar we weten het niet en daarom doet het ons weinig.

Het onderzoek is een rijke bron van nieuwe informatie en leidt tot nieuw inzicht over de praktijkprestatie van ventilatiesystemen. Heeft u al meegelezen? Het zou me niet verbazen als u een mening hebt gevormd in de lopende voorkeursdiscussie tussen ‘systeem C’ en ‘systeem D’, ofwel natuurlijk versus balans. Een meer nauwkeurige bestudering van de resultaten leert dat dit heel wat genuanceerder ligt. Maar dat vraagt meer nuance en dus meer woorden dan een column toelaat.

Ik wil het nu hebben over de bewoners. Er is namelijk ook onderzocht hoe die denken over ventilatie en over de mogelijkheid die hun huis hen biedt om te ventileren. Wat blijkt? Meer dan 75 procent is (zeer) tevreden. En gelijktijdig meten wij in veel slaapkamers tot wel 3000 ppm CO2. Dat was het alarmerende niveau dat we ook in scholen vaak aantroffen en wat heeft geleid tot acties als ‘Frisse scholen’ en aanscherping van de regels. Maar thuis zijn we er blijkbaar content mee. Waarschijnlijk omdat we het niet weten, niet beseffen. Vandaar die zaligheid.

Maar bouwprofessionals weten het nu wel. Dat verplicht tot actie. Laten we beginnen met de constatering dat binnenluchtkwaliteit in woningen meer aandacht verdient. Dan komt daarna het besef dat we niet kunnen blindvaren op de bouwregels; logisch, dat is slechts de bezemwagen van de kwaliteit. Maar de belangrijkste les lijkt mij het inzicht dat goede ventilatie meer is dan een paar epc-puntjes scoren. Binnenkort worden we allemaal afgerekend op de geleverde kwaliteit ‘as built’. Laten we daar een voorschot op nemen. De luchtkwaliteit in onze huizen is het waard. En je wil toch niet tot de onnozele onwetenden behoren?

Harm Valk, senior adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs

Reageer op dit artikel