artikel

Verdelen van risico

bouwbreed

Verdelen van risico

Twee weken geleden had ik weer de zoveelste discussie over het verdelen van risico’s in een bouwcontract. De bouw is de enige sector die een hoofdzaak heeft gemaakt van een perversiteit.

Ik ben geen jurist of notaris, maar volgens mij gaat een contract over een goed beschreven levering tegen een goed beschreven prijs. Met een contract geef je twee partijen gelegenheid zich aan een afspraak te houden. Een normaal contract bevat dus geen onzekerheden en risico’s.

Het is trouwens ook ondoenlijk om een risico te contracteren. Immers je moet dan eerst weten welke gebeurtenis optreedt, vervolgens weten met welke kans dat gebeurt en tenslotte weten tot welk gevolg dat leidt.

We praten dan nog maar niet over het verdelen van een risico. Ik heb nog niet zo lang geleden een publieke opdrachtgever horen zeggen dat het aan te bevelen is dat de opdrachtgever het risico van de kans van optreden zou moeten dragen en de aannemer het risico van het gevolg.

Dit soort bouw-psychopaten kom je steeds meer tegen. De bouw lijkt alleen nog maar bezig te zijn om niet-transparante, niet- objectieve en inadequate contracteringsprocessen zoals SE, BVP, SCB, Ladders en emvi te gebruiken om een reeks bouwprocessen zoals d, b, m, o, f in vreemde combinaties voor eenvoudige, laag complexe bouwwerken vast te leggen en af te dekken met minstens vijftig soorten management zoals raakvlakmanagement, risicomanagement en stakeholdersmanagement. Ondertussen wordt er geen bouwwerk behoorlijk afgeleverd en is de bouw de meest klimaatonvriendelijke en anti-circulaire industrie ter wereld.

Het gekke is dat daar in één klap een einde aan gemaakt kan worden als we een bouwwerk gewoon als een product gaan bekijken. Maar dat willen we niet. Dat is te moeilijk. Dan moet we modellen maken en misschien wel research & development doen. Dat is echt te veel gevraagd voor de sociale werkplaats die de bouwsector nu is. Aan de andere kant, wie wil er nu nog werken in die sector?

Hennes de Ridder, emeritus hoogleraar integraal ontwerpen aan de faculteit der Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TUDelft

Reageer op dit artikel