artikel

Utopia

bouwbreed

Utopia

Hebben jullie ook zo genoten van dat fragment waarin twee ‘aannemers’ al vloekend en tierend met elkaar verbaal op de vuist gingen? In eerste instantie zag ik er een opgeblazen cao-conflict in tussen Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie, maar dat bleek later een Freudiaanse vorm van wensdenken te zijn.

Plaats delict was namelijk een afgesloten psychiatrische enclave in de nabijheid van Laren, waar een stelletje verknipte figuren ‘twenty 4 seven’ gevolgd worden door camera’s. De basale zoektocht naar de beoogde ideale samenleving (die niet bestaat) gaat gepaard met een enorme verwerkingsdrift van stenen, hout en ander bouwmateriaal. De handige Harry’s, roddelaars en klaplopers fabriceren in hun bouwloods zonder architecten, constructeurs, bestemmingsplannen, vergunningen, veiligheidsaspecten of gefrustreerde ambtelijke handhavers. Zalig om te zien dat in zo’n vrijheid-blijheid-hippiecultuur ook zonder die regelgeving en cao gebouwd kan worden.

Er waren afgelopen periode meer leuke dingen die de lentekriebels in mijn broek een stuwing gaven. De EIB-prognose bijvoorbeeld dat er de komende 25 jaar een bouwopgave ligt van een kleine 400 miljard euro. Jammer dat zo’n losse flodder van nul en gene waarde is. Geen enkel onderzoeksbureau kan namelijk in de toekomst kijken, ook niet zo’n zwaar gesubsidieerde bedrijfstakclub. Maar goed, die positieve prognose zorgt in ieder geval wel voor een verbeterd vertrouwen bij de bouwondernemers, al kunnen ze zich er nog niet rijk mee rekenen.

Er was nog meer voorjaarshumor in het land. Bijvoorbeeld de steunbetuigingen die massaal de Efteling binnenstroomden. Zwarte Koosje de lievelingszwaan van het sprookjespubliek, zou namelijk in diepe depressie en doodongelukkig zijn na het overlijden van soulmaatje Kees. Zijn droeve weersspiegeling in de prullenbak was namelijk opgemerkt door een zwanenfluisteraar die zich spontaan had aangemeld als hulpverlener. Online platvormen deden de rest. Nadat bleek dat Koosje helemaal niet van slag was, is die werkeloze lispel koekwaus spoorslags vertrokken naar Roemenië om twee aan alcohol verslaafde Russische beren te helpen af te kicken. Naar het schijnt een idee van John de Mol die er weer een nieuw televisieformat in ziet.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel