artikel

Opa-en-oma-woning

bouwbreed Premium

Opa-en-oma-woning

Hoe vaak kijkt u op Funda? Niet om zelf te gaan verhuizen, maar beroepsmatig. Ik volg een beetje wat er bij ons in de buurt gebeurt. ’t Gaat best goed met de woningverkopen in Schiebroek.

Er komt meer aanbod, maar dat is vaak van korte duur. Vorige week is er weer een woning bij mij in de straat verkocht. Definitief en dat binnen een paar weken nadat de woning in de verkoop kwam. Wat heeft de koper nu eigenlijk gekocht?

De tekst ‘Deze woning dient inwendig gerenoveerd te worden’, in combinatie met de foto’s maakt genoeg duidelijk: hier is werk aan de winkel! Een woning waar werkelijk alles aan moet gebeuren. Een echte opa-en-oma-woning. Zo te zien hebben de bewoners er decennia gewoond.

De keuken is minstens twintig jaar oud en bestaat uit een keukenblokje met een losstaand fornuis. Zo’n witte, met een deksel. Voor wie van jarenzeventiggroen houdt kan de badkamer zo intact blijven. In de woonkamer staan zware meubelen en op meerdere plaatsen in het huis zijn schrootjes te vinden. Vrijwel zeker zit er asbest in de woning en loden leidingen. De isolatiegraad beperkt zich tot wat dubbelglas op de benedenverdieping. Om er je eigen plek van te (laten) maken, ben je al snel tienduizenden euro’s verder.

ING kwam onlangs met een onderzoek dat 53 procent van de starters voorkeur heeft voor een bestaande woning. Maar dan wel een waar niets meer aan gedaan hoeft te worden. 13 procent gaat voor een kluswoning.

Zoals de beschreven woning kent onze wijk er niet een paar, maar tientallen. Gezien de leeftijd van de huidige bewoners verschijnen deze opa-en-oma-woningen de komende jaren allemaal op Funda. Niet alleen in Schiebroek, maar in heel Nederland. Maakt u er werk van?

Gerben van Dijk, procesmanager De Bouwcampus 

Reageer op dit artikel