artikel

Offerte

bouwbreed Premium

Offerte

Enkele weken geleden werd ik gebeld voor een verbouwing in Den Haag. Of wij een offerte uit konden brengen voor een volledige interne renovatie. Na wat verdiepingsvragen leek dit een interessante klus voor ons. Ik maakte een afspraak om ter plaatse de wensen nader te bespreken. Van daaruit zouden wij dan een offerte kunnen opstellen voor de verbouwing.

Enkele dagen later ontmoette ik onze potentiële klant bij zijn nieuwe droomhuis. Een 300 vierkante meter groot volledig uitgewoond oud herenhuis. De jaren van verhuur aan studenten en achterstallig onderhoud hadden hun sporen nagelaten.

Na wat jaren ervaring is het niet heel lastig meer om een goede inschatting te geven van wat het opknappen van een dergelijke woning kost. Dezelfde ervaring heeft mij geleerd om naar budgetten te vragen. Zo ook hier.

De bewoner noemde zijn budget van 100.000 euro. En ja, dat zou zijn inclusief sanitair, tegels, keuken, schilderwerk. Eigenlijk alles. Als laatste bleek het ook inclusief btw en graag klaar voordat de zesprocentregeling zou eindigen.

Ik vroeg hem onder welke begeleiding hij het huis gekocht had. Daarop volgde de namen van een aankoopmakelaar, een verkoopmakelaar en een bouwkundige keurder. Ook was hij er met een bevriende architect doorheen gelopen en die had een globale inschatting gemaakt.

Ik rekende de man kort voor wat het verbouwbudget was na aftrek van keuken, sanitair en tegels. Daarna somde ik op wat de verschillende onderdelen zouden kosten en wat een reëel budget voor een woning als deze zou zijn. De moed zakte hem in zijn schoenen bij het besef dat het onmogelijk zou zijn om te doen wat hij voor ogen had en dat de realiteit zo ver af lag van hetgeen hem door alle partijen verteld was. “Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?”, was zijn vraag. Het antwoord moest ik hem schuldig blijven.

Roel van der Vossen, Commercieel directeur Euroconstruct

Reageer op dit artikel