artikel

Nóg een denktank

bouwbreed Premium

Weer een praatclub, dachten veel lezers na de oproep van Mick Eekhout voor een denktank die zich buigt over de rol van de bouw tot 2040.

Hij deed die oproep bij zijn vertrek als hoogleraar aan de TU Delft vorige week. De bedenkingen zijn begrijpelijk. De bouw denkt, brainstormt en kletst wat af in platforms, bouwhuizen en op campussen. En maar roepen dat het anders moet, innovatiever vooral en dat we goed moeten kijken naar de auto-industrie. De reactie van de bouwdirecteuren op een oproep van Hans Smits afgelopen najaar voor een toekomstdebat, stuitte op een vergelijkbare zucht van vermoeidheid. Collega-topmannen meldden dat ze niet dachten dat de oplossing zou schuilen in nog een praatclubje. “Laten we vooral iets doen!”, klonk het.

Nu kun je veel van Eekhout zeggen, maar niet dat hij niets doet. Met zijn bedrijf Octatube is hij een van het handjevol partijen in de wereld die de afgelopen twintig jaar de grenzen van construeren in glas en staal flink hebben opgerekt. Gevels die je vroeger alleen in de boeken van de gebroeders Das zag, vind je tegenwoordig in museumgebouwen, markthallen en stadhuizen over de hele wereld. Zijn hoogleraarschap benutte Eekhout altijd om de bouwwereld meer met een helikopterview te bekijken. Nu hij met emeritaat is, wil hij van nog grotere afstand kijken om te inventariseren aan wat voor soort gebouwen en infrastructuur er over 25 jaar behoefte is. Want als we dat weten, weten we dus ook waar we naartoe moeten werken. Geen speld tussen te krijgen.

De structuurvisie Randstad 2040 die dat toekomstbeeld eigenlijk moet schetsen, dateert van vlak voor de kredietcrisis, het woord krimp komt er niet in voor, dus daar heeft niemand nog wat aan. Eekhout heeft nog toegang tot zijn netwerk van de Koninklijke Academie van Wetenschappen en daaruit wil hij voedseldeskundigen, ICT-specialisten, sociologen en andere topexperts aantrekken om mee te denken. Ik zou hem het voordeel van de twijfel geven. En op zijn minst één topman afvaardigen naar de denktank. Iemand moet toch met een langere tijdshorizon naar de bouwwereld kijken.

Reageer op dit artikel