artikel

Lezerspanel: Private kwaliteitsborging dupeert kleine aannemer niet

bouwbreed

Lezerspanel: Private kwaliteitsborging dupeert kleine aannemer niet

Ons Lezerspanel reageerde deze keer op de stelling: Private kwaliteitsborging dupeert de kleine aannemer. Een kleine meerderheid was het daar niet mee eens. De deelnemers die het eens zijn met de stelling, gooien het veelal over de boeg van de kosten. De mensen die het oneens zijn, wijzen op de kwaliteit.

47% EENS 

Bart van der Woerd, eigenaar Practice-Engineering

“Private kwaliteitsborging kost geld en dat moet uit de algemene-kostendekking komen. Bij een lage omzet heb je die dekking niet. De kleine aannemer kan dan niet aan de eventuele eis van kwaliteitsborging voldoen. De aannemer moet zich dus richten op andere typen klanten, die niet deze eisen stellen of in onderaanneming gaan werken voor de grotere aannemers die hier wel aan voldoen. Deze grote aannemers manifesteren zich steeds vaker als makelaars in werk; men koopt in, organiseert en communiceert, echter voert zelf niet meer uit. De vraag is of in die setting de kwaliteitsborging nog wel werkt. Ik hecht veel meer waarde aan de kwaliteit van de vakman. We moeten naar persoonscertificatie. In andere beroepen is dit gebruikelijk, waarom in de bouw dan niet. De middelen zijn operationeel (skills-card, etc.). Men vraagt echter nauwelijks naar de kwaliteiten van de persoon op de bouwplaats. Dat moet veranderen. Mijn stelling: persoonscertificatie maakt (veel) kwaliteitssystemen overbodig.”

Willem Bosland, projectmanager Infrawest

“Banken geven een bankgarantie met moeite af. Deze vervalt redelijk snel na einde werk. Vijf procent voor vijf jaar vasthouden houdt in dat de liquiditeit van de kleine aannemer wordt aangetast. Naarmate de omzet stijgt, heeft de kleine aannemer alleen maar kosten om zijn krediet vast te houden. Met de huidige banken?”

Gerrit-Jan van Voorthuizen, bouw(proces)manager, zzp

“Door deze certificeringen, welke kleine aannemers niet kunnen betalen, komen zij o.a. bij overheidsinstellingen en gemeentes niet meer aan de slag. We slaan een beetje door met onze certificeringen, kijk maar eens in de landen om om heen en overzee, daar wordt nog steeds zonder deze certificeringen gebouwd. Alleen de grote aannemrs blijven zo over en het werk wordt voor de consument ook onbetaalbaar zo langzamerhand.”

53% ONEENS

G. Kluiving, bedrijfsleider Deerns

“Kwaliteitsborging is juist bij een kleine aannemer eenvoudiger te implementeren.”

Jan Straatman, directeur Balance & Result

“Private kwaliteitsborging vraagt om een beheerst proces met kennis van zaken. Partijen die hun zaken op orde hebben, hebben ook voordeel van een efficiënt proces. Rommelaars vallen buiten de boot.”Herman den Boeft, directeur Ardee


“Ook de kleine aannemer zal z’n voordeel kunnen doen met het leveren van kwaliteit. Ook op het gebied van woningbouw zal de integratie van bouw en installaties steeds belangrijker worden. Kennis van thermische, akestische isolatie is ook voor de kleinere aannemer een must. Allemaal mogelijkheden om zich te onderscheiden. De kleine aannemer dupeert zichzelf door zijn ogen te sluiten voor deze ontwikkeling. Ik hoop en vertrouw erop dat het niet een NEN-norm wordt met een bijbehorende certificering en kostbare auditstructuren. Beperk de regelgeving!”

Arie Molenaar, werkvoorbereider

“Als een klein bedrijf zijn werk goed doet, hoeft private kwaliteitsborging geen enkel probleem te zijn.”

Bert Lieverse, directeur VMRG

“Kwaliteitsborging is altijd een private taak voor elke ondernemer. Of zijn kleine aannemers geen ondernemers meer?”Pim Nusselder, adviseur communicatie Bouwend Nederland 

“Zowel kleine als grote aannemers moeten staan voor de kwaliteit die zij leveren. En veruit de meesten doen dat ook. Zo wijst een recent onderzoek van Team Vier onder 500 consumenten uit dat zij hun aannemer met een 8,4 waarderen. Met de invoering van private kwaliteitsborging moeten zowel grote als kleine aannemers explicieter aantonen dat zij aan de gestelde eisen voldoen. Onder andere met een opleverdossier. Dat is een prima ontwikkeling. Om gericht te kunnen investeren in deze kwaliteitsborging moet klip en klaar zijn aan welke eisen de toegepaste instrumenten en het opleverdossier moeten voldoen. Hieraan wordt door het ministerie nog gewerkt. Daarom juicht Bouwend Nederland het besluit toe om de invoering van private kwaliteitsborging te starten met woningen. Dit dupeert kleine aannemers geenszins. De gefaseerde invoering geldt voor gebouwtypen, niet voor bouwers. Een kleine bouwer die een of twee woningen bouwt, gaat gelijk mee. En het onderscheid met de beunhazen? We moeten ons realiseren dat die vooral actief zijn bij het vergunningsvrije werk. Dat valt sowieso niet onder het nieuwe stelsel. Daar moet ook nu de mkb-aannemer zichzelf al onderscheiden. En de maatregelen voor consumentenbescherming gaan voor iedereen tegelijk in. Tenslotte: Bouwend Nederland pleit geenszins voor uitstel in de ordegrootte van jaren. We denken aan maximaal een jaar. Belangrijker nog dan de exacte periode is dat er vooraf duidelijkheid over is.”

Wout Werensteijn, adviseur/consultant YWL Beheer

“Het geeft ook kansen. Minder werk vooraf waardoor het offertetraject goedkoper en sneller wordt, en projecten sneller gerealiseerd kunnen worden. De vraag is alleen of kleine bedrijven wel zo lang garantie kunnen geven. Na een crisis sneuvelen deze bedrijven meestal het eerste. Wat blijft er dan over van de garantie?”

Maarten de Jong, eigenaar Bouwbedrijf De Jong

“Dit is wat mij betreft de enige manier om je te onderscheiden en op basis van kwaliteit te concurreren. Ook de kleine aannemer moet voldoen aan de minimale prestatie-eisen die gesteld zijn in het Bouwbesluit of de epc-berekening. Het is juist een goed controlemiddel voor alle partijen. Zo kan kwaliteit getoetst worden en meetbaar gemaakt worden voor een leek (bijv. particuliere koper van een woning).”

Gijs-Jan Kragting, directeur Buro BOV

“Het is juist een uitdaging voor ze. Daarnaast kunnen ‘kleine’ aannemers in dit soort zaken verrassend vaak voorop lopen.”

De nieuwe stelling die we aan ons panel voorleggen luidt: VolkerWessels en TBI hebben gelijk: de crisis gaat nog jaren duren.  Wil je ook meepraten in het Lezerspanel? Meld je hier aan.

Reageer op dit artikel